Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Moet ik hier iets aan laten doen, dokter?

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel 

Een onderzoek naar de seksuele beleving van vrouwen aan de hemodialyse. Wie zit daar nou op te wachten? Volgens sommige lezers plaatsen wij dit soort artikelen alleen met het oogmerk er meer bezoekers mee te trekken.

Laat ik vooropstellen dat het absoluut waar is dat artikelen waarin het woord seks voorkomt een veelvoud van het aantal bezoekers trekt van wat we gewend zijn. Duizenden mensen lazen inmiddels het bericht. De meesten waren snel weer vertrokken maar er waren er ook die verder rondkeken en misschien wel vaste lezers worden. Voor ons natuurlijk heel prettig.

Dit effect daargelaten, is er met dit artikel iets bijzonders aan de hand. De onderzoekers hebben namelijk geprobeerd niet alleen te kijken naar de feiten, maar ook naar de beleving van een kwaal. En het blijkt dat de vrouwen over het algemeen weinig of geen moeite hebben met hun 'aandoening'. Misschien niet zo opmerkelijk, maar wel de moeite waard om over verder te denken.

Als iemand van een aandoening geen hinder ondervindt en de kwaal ook niet direct tot de dood leidt of op korte termijn tot een situatie waarin ernstiger klachten ontstaan; is het dan wel nodig te behandelen? Deze vrouwen lijken daaraan in ieder geval geen behoefte te hebben. In dit specifieke geval kunnen partners er natuurlijk nog moeite mee hebben, maar dat is niet onderzocht.

Dit onderzoek pleit feitelijk voor grondig overleg voor een behandeling wordt gestart. Als de patiënt werkelijk zelf beslist, zou dat wel eens goedkoper kunnen uitpakken dan we nu denken.

sterren Gepubliceerd: maandag 30-12-2013 | Nog geen reacties
Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?
Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd. Waar de patiënten wel last van hebben, is het feit dat ze geen bezoek mogen ontvangen. Ik behandel voornamelijk ouderen en ze voelen zich alleen. Ze missen het bezoek van de familie en van de thuiszorg. Aan de andere kant zijn mijn patiënten al lange tijd niet meer werkzaam, dus op dat gebied is er niet veel veranderd. Daarnaast was hun levensstijl, voordat corona uitbrak, al vrij rustig door het tekort aan energie. Dat betekent dat het 'meer thuis moeten zijn' al bekend terrein is.'

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »

Nieren coronapatiënt ook kwetsbaar »

Het wordt steeds duidelijker dat een infectie met Covid-19 (corona), niet 'alleen maar' een ernstige longontsteking kan veroorzaken. Uit een onderzoek in New York blijkt dat van de patiënten die zo ziek worden dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, ruim een derde acuut nierfalen ontwikkelt. In een aanzienlijk deel van de gevallen is dat zelfs matig tot zeer ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier