Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Europese toestemming Tolvaptan bij cystenieren stap dichterbij

Door Jeroen van Setten 

De European Medicines Agency (EMA) heeft aan het Japanse Otsuka Pharmaceutical een zogenoemde marketing authorisation application (MAA) afgegeven voor het gebruik van het middel Tolvaptan bij cystenieren. De MAA houdt in dat de EMA de driejarige fase III trial van Tolvaptan zal gaan beoordelen om dan, zo hoopt de fabrikant, het geneesmiddel voor dit doel op de Europese markt toe te laten.

Tolvaptan is een selectieve vasopressine V2-receptorantagonist, die wordt verondersteld de progressie van erfelijke cystenieren (specifiek: ADPKD) te vertragen door vermindering van de ontwikkeling en vertraging van de groei van cystes. Het lopende, internationale, onderzoek naar het middel wordt voor Nederland gecoördineerd door de Groningse nefroloog Ron Gansevoort.

Gansevoort en zijn team zijn overtuigd van de werking van het middel. In augustus van dit jaar besloot de Amerikaanse tegenhanger van de EMA, de FDA, Tolvaptan nog niet toe te laten voor gebruik bij cystenieren. Gansevoort reageerde daarop toen zeer teleurgesteld. In dezelfde maand kreeg het middel wel de weesgeneesmiddelenstatus in Europa, omdat het bedoeld is voor de behandeling van een aandoening die bij niet meer dan vijf per 10.000 inwoners voorkomt, en waarvoor nog geen goede behandeling bestaat.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 28-12-2013 | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier