Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zeven vragen aan internist-nefroloog Willem Jan Bos

Door Redactie NierNieuws 

Willem Jan Bos (1964) werkt sinds 2000 als
internist-nefroloog in het St Antonius Ziekenhuis
Utrecht/Nieuwegein. Hij studeerde in Groningen
en specialiseerde zich in Rotterdam (Erasmus
Medisch Centrum) en Amsterdam (AMC). 

Waarom is nefrologie zo’n mooi vak 
Het is in deze rubriek al vaker voorbijgekomen: de combinatie van persoonlijke begeleiding en techniek, van acuut en chronisch, diep en breed.

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Wanneer blijkt dat je door jouw inzet voor patiënt of familie echt iets bij hebt kunnen dragen. Met andere woorden, wanneer je ‘het verschil hebt kunnen maken’. En het minst wanneer er dingen mis gaan.  

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
In '87 – '88 heb ik bij dr. Kolff gewerkt, de uitvinder van de kunstnier. Zijn gedrevenheid om tot nieuwe oplossingen te komen, en de intense betrokkenheid bij zijn patiënten, hebben mij gevormd.

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest trots
Ik ben er trots op als ik patiënten na uitgebreide voorlichting zelf een afgewogen beslissing zie maken over de behandeling die het beste in hun leven past. Ook ben ik trots als ik zie dat (co)assistenten zich ontwikkelen tot steeds betere, betrokken artsen. Verder ben ik er, als bestuurslid van de Nederlandse federatie voor Nefrologie, trots op dat per 1 januari Nefrovisie van start gaat. De start van Nefrovisie biedt de kans het kwaliteitssysteem van de nefrologie stappen verder te brengen. Tenslotte denk ik dat we met z’n allen trots kunnen zijn op het feit dat het aantal dialyserenden per 100.000 inwoners in Nederland vrijwel het laagste van alle OESO landen is, terwijl het aantal personen dat leeft met een functionerend transplantaat hoger is dan in vrijwel alle OESO landen. Dat wordt bereikt met iedereen die bij de nefrologie betrokken is, als patiënt, verpleegkundige, huisarts of als specialist!

Waar zou meer of minder onderzoek naar gedaan moeten worden
Ik zou graag preciezer weten wat voor patiënt en maatschappij de belangrijkste uitkomstmaten van zorg zijn. Wat zijn de meest relevante uitkomstmaten, en wat zijn de belangrijkste factoren om die uitkomsten te beïnvloeden. Vervolgens zouden we op die punten interventiestudies moeten doen. Het zou mooi zijn als we in de nefrologie een systeem op kunnen zetten om landelijk gezamenlijke studies te doen. Samenwerkingsverbanden in de hematologie (HOVON) en gynaecologie zijn inspirerende voorbeelden. En waarnaar juist minder? Ik stel voor niet te korten op onderzoek, Nederland heeft juist meer onderzoek nodig. 

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste veranderen
Een geslaagde niertransplantatie is voor de individuele patiënt en voor de maatschappij de beste behandeling van nierfalen. Op dag één van mijn ministerschap zou ik dan ook transplantaties bevorderen door de donatiewet aan te passen en donatie bij leven krachtig te stimuleren. Verder zou ik op dag één beginnen te werken aan een systeem waarin gezondheid beloond wordt en niet alleen behandeling van ziekte.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Waar ik zal zijn, dat weet ik gelukkig niet. Wat zou het leven vreselijk zijn als je dat tien jaar tevoren al wist. Ik hoop dat ik ook in de toekomst patiëntenzorg, onderzoek, opleiding en bestuur (het scheppen van goede voorwaarden) kan blijven combineren.


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: woensdag 25-12-2013 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier