Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Arts Duits transplantatieschandaal op borgtocht vrij

Door Jeroen van Setten 

Na elf maanden hechtenis is het voormalige hoofd transplantatiechirurgie van het Academisch ziekenhuis in Göttingen, Aiman O., weer vrij . Het gerechtshof van Göttingen stelde maandag een borgtocht vast van 500.000 euro. Hoewel over 12 van de 14 aanklachten sterke vermoedens van juistheid bestaan, acht het hof invrijheidstelling op borgtocht wel op zijn plaats.

Er worden zeer strikte eisen gesteld aan de invrijheidstelling. Zo moet de 46-jarige arts zijn identiteitskaart en paspoort inleveren en moet het geld volledig gestort zijn voordat hij de gevangenis verlaat. Hij mag de regio Göttingen niet verlaten en moet zich tweemaal daags melden bij de politie.

Het openbaar ministerie kondigde direct aan in beroep te zullen gaan tegen de invrijheidsstelling. Volgens het OM hangt de verdachte een vrijheidsstraf zonder mogelijkheid tot vervroegde vrijlating boven het hoofd en is er ondanks de beperkingen toch een gerede kans op onderduiking. Het OM beschuldigt de chirurg van poging tot doodslag in elf gevallen. Tijdens de hoorzittingen zijn tot nu toe 50 getuigen en vijf deskundigen gehoord. Volgens het openbaar ministerie ondersteunen alle verhoren de aanklacht. De verdediging van de arts ziet de invrijheidstelling als een positieve mijlpaal. 

Het voorlezen van de in totaal 51 pagina's lange beslissing met de redenen voor de borgtocht duurde meer dan een uur. De rechters presenteerden ook, na 20 procesdagen, een tussentijdse evaluatie van het proces sinds augustus. De arts zou diverse patiënten ten onrechte bij Eurotransplant hebben aangemerkt als dialysepatiënt om ze daarmee sneller aan een donorlever te helpen. Hij wordt verder onder meer verdacht van het vervalsen van bloedwaarden in een laboratorium met het oogmerk patiënten zieker te laten lijken dan ze in werkelijkheid waren.

De invrijheidstelling van O. valt vrijwel samen met de aanstelling van de huidige directeur van het Leidse Eurotransplant, Axel Rahmel, in de Raad van Bestuur van de Deutsche Stiftung Organtransplantation. Hij moet daar het vertrouwen in het orgaantoewijzingssysteem in Duitsland gaan herstellen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 17-12-2013
Bron: Diverse | Nog geen reacties
Oproep: Doneer 1 minuut

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'.

50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Een van de gezichten van de campagne is Bregje uit Zeewolde, zij is erfelijk belast met cystenieren en staat na een geslaagde levertransplantatie nu op de wachtlijst voor een nieuwe nier. Dit heeft grote impact op haar gezin: een dagje shoppen met haar dochter, of kijken bij de hockeywedstrijd van haar zoon lukt niet meer. Ze is inmiddels ook afgekeurd als verpleegkundige in de jeugdzorg. Ze hoopt mensen bewust te maken van wat het is om als jonge vrouw een nieuw orgaan nodig te hebben.

Ook Olaf en Bram uit Sleen spreken zich uit. Olaf is door de erfelijke nierziektes van zoon Bram (11) en dochter Pien (8) inmiddels fulltime mantelzorger. Pien heeft sinds kort een nieuwe nier, terwijl Bram nog op de wachtlijst staat en vier keer per week moet dialyseren.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier