Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Arts Duits transplantatieschandaal op borgtocht vrij

Door Jeroen van Setten 

Na elf maanden hechtenis is het voormalige hoofd transplantatiechirurgie van het Academisch ziekenhuis in Göttingen, Aiman O., weer vrij . Het gerechtshof van Göttingen stelde maandag een borgtocht vast van 500.000 euro. Hoewel over 12 van de 14 aanklachten sterke vermoedens van juistheid bestaan, acht het hof invrijheidstelling op borgtocht wel op zijn plaats.

Er worden zeer strikte eisen gesteld aan de invrijheidstelling. Zo moet de 46-jarige arts zijn identiteitskaart en paspoort inleveren en moet het geld volledig gestort zijn voordat hij de gevangenis verlaat. Hij mag de regio Göttingen niet verlaten en moet zich tweemaal daags melden bij de politie.

Het openbaar ministerie kondigde direct aan in beroep te zullen gaan tegen de invrijheidsstelling. Volgens het OM hangt de verdachte een vrijheidsstraf zonder mogelijkheid tot vervroegde vrijlating boven het hoofd en is er ondanks de beperkingen toch een gerede kans op onderduiking. Het OM beschuldigt de chirurg van poging tot doodslag in elf gevallen. Tijdens de hoorzittingen zijn tot nu toe 50 getuigen en vijf deskundigen gehoord. Volgens het openbaar ministerie ondersteunen alle verhoren de aanklacht. De verdediging van de arts ziet de invrijheidstelling als een positieve mijlpaal. 

Het voorlezen van de in totaal 51 pagina's lange beslissing met de redenen voor de borgtocht duurde meer dan een uur. De rechters presenteerden ook, na 20 procesdagen, een tussentijdse evaluatie van het proces sinds augustus. De arts zou diverse patiënten ten onrechte bij Eurotransplant hebben aangemerkt als dialysepatiënt om ze daarmee sneller aan een donorlever te helpen. Hij wordt verder onder meer verdacht van het vervalsen van bloedwaarden in een laboratorium met het oogmerk patiënten zieker te laten lijken dan ze in werkelijkheid waren.

De invrijheidstelling van O. valt vrijwel samen met de aanstelling van de huidige directeur van het Leidse Eurotransplant, Axel Rahmel, in de Raad van Bestuur van de Deutsche Stiftung Organtransplantation. Hij moet daar het vertrouwen in het orgaantoewijzingssysteem in Duitsland gaan herstellen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 17-12-2013
Bron: Diverse | Nog geen reacties
Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

De afgelopen jaren is er een langzame toename te zien van mensen die hun keuze hebben laten registreren: van 5,8 miljoen in 2014 tot 6,9 miljoen begin dit jaar. Verhoudingsgewijs is er een lichte verschuiving te zien tussen mensen die wel of geen toestemming geven voor donatie: relatief meer mensen hebben in de genoemde periode laten vastleggen dat ze géén donor willen zijn, dan dat ze dat wel willen. In absolute zin zijn beide groepen gegroeid: begin 2020 waren er 130 duizend meer toestemmingen geregistreerd dan begin 2019. Dat de groep die vastlegt geen donor te willen zijn duidelijk groeit is waarschijnlijk het gevolg van het jarenlange debat over de nieuwe donorwet, en het ingaan van deze wet dit jaar. Mensen die geen donor willen zijn, zijn zich hierdoor meer bewust geworden van dat het ook belangrijk is om dat vast te leggen.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »

Implementatie nieuwe donorwet uitgesteld om corona »

De nieuwe donorwet zal, zoals gepland, vanaf 1 juli dit jaar van kracht zijn. Maar het aanschrijven van mensen die nog niets hebben laten vastleggen, wordt met twee maanden uitgesteld. De reden hiervoor is de drukte als gevolg van de covid-19-epidemie (coronacrisis). Dat schrijft Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer. Van Rijn schrijft: 'De crisis betekent met name dat er minder ruimte beschikbaar is om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier