Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Natriumtekort nadelig voor behandeling nierkanker

Door Merel Dercksen 

Een tekort aan natrium vermindert het effect van de behandeling van uitgezaaide nierkanker, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het is nog niet duidelijk, waar dat precies aan ligt.

Uit eerdere onderzoeken is al bekend dat een tekort aan natrium (hyponatriëmie) samengaat met een verminderde overleving bij verschillende soorten tumoren. Ook bij uitgezaaid niercelcarcinoom die behandeld wordt met immunotherapie blijkt het een voorspellende waarde te hebben. Amerikaanse wetenschappers hebben nu onderzocht wat de invloed is van het natriumgehalte van het bloed van patiënten met deze vorm van kanker, die met een 'targeted therapie' behandeld worden. Ze deden dit onderzoek binnen het International Metastatic Cell Carcinoma Database Consortium.

Vanuit 18 behandelcentra die hieraan meedoen hadden de onderzoekers de beschikking over 1.661 patiënten die een behandeling ondergingen met een mTOR-remmer (zoals bijvoorbeeld sirolimus), of een middel dat de groei van bloedvaten in de tumor remt (via de vasculaire endotheliale groeifactor, bijvoorbeeld everolimus). Een op de zeven patiënten bleek een laag natriumgehalte van het bloed te hebben: minder dan 135 mmol/l. Deze patiënten blijken in dit onderzoek veel korter te blijven leven (gemiddeld 7 versus 20 maanden), wat samengaat met dat de ziekte minder vaak onder controle komt en dat de behandeling eerder faalt.

Volgens de onderzoekers, onder leiding van dr. Toni K. Choueiri van Harvard Medical School, is dit de grootste studie in meerdere centra waaruit blijkt dat er een verband is tussen hyponatriëmie en een slechte prognose van patiënten met uitgezaaid niercelcarcinoom die met een van de in dit onderzoek betrokken therapieën worden behandeld. Maar of dat verband er is omdat patiënten met hyponatriëmie agressievere vormen van kanker hebben, of omdat ze de behandeling slechter verdragen, is nog niet duidelijk.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 13-12-2013
Bron: European Urology | Nog geen reacties
Thuis prikken voor medicijnspiegel

Een dried blood spot is niets anders dan een bloeddruppeltje uit een vingerprik op een kaartje. Thuis op de bank afgenomen en opgestuurd naar het lab. Herman Veenhof, ziekenhuisapotheker in opleiding en onderzoeker in het UMC Groningen, vraagt zich in zijn promotieonderzoek af of dit polibezoeken van transplantatiepatiënten kan vervangen. En als je toch naar de poli moet komen, kan het dan voor de artsen en voor de patiënten efficiënter? Op 24 februari zal hij zijn proefschrift hierover verdedigen.

'Uit zo'n dried blood spot, ik gebruik bewust de Engelse term want dat doet iedereen, kunnen we creatinine en de vijf meest gebruikte immunosuppressiva meten', legt Veenhof uit. Een patiënt kan zelf thuis bloed prikken en een enkel druppeltje opsturen naar het lab waar het geanalyseerd wordt. De vraag is echter of dit net zo goed en betrouwbaar is als de gewone methode, de buisjes bloed die al twintig jaar worden geprikt en geanalyseerd?

Om antwoord op die vraag te vinden heeft Veenhof transplantatiepatiënten op de prikpoli gevraagd om op hetzelfde tijdstip, tijdens de afname van het buisje bloed, ook een dried blood spot te prikken. Wat bleek? De labwaardes uit een buisje bloed en uit de dried blood spots die op hetzelfde tijdstip geprikt waren, kwamen goed overeen.

Lees meer »

World Kidney Day 2020 »

Traditiegetrouw vindt World Kidney Day plaats op de tweede donderdag van maart; in 2020 is dat op de 12e. Het wereldwijde thema, vastgesteld door de International Society of Nephrology, is Kidney Health for Everyone Everywhere – from Prevention to Detection and Equitable Access to Care. Ofwel: van preventie tot opsporing en gelijke toegang tot zorg. Dit thema lijkt een beetje op dat van 2019, ook toen was het uitgangspunt 'Niergezondheid voor iedereen, overal'.

Lees meer »

NierstichtingChallenge: 25 ideeën gehonoreerd »

De projecten van de NierstichtingChallenge 2020 zijn bekend. Na advies van vertegenwoordigers van patiënten en professionals is aan 25 projecten subsidie toegekend. Inmiddels heeft de eerste kennisuitwisseling tussen alle projectleiders plaatsgevonden. De Challenge projecten hebben een looptijd van een jaar en focussen op praktische toepassingen. Het thema van de Challenge 2020 is 'Zorg dichtbij de patiënt'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier