Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Langdurig maagzuurremmers slikken geeft vitaminegebrek

Door Jeroen van Setten 

Het langer dan twee jaar slikken van maagzuurremmers kan leiden tot een tekort aan vitamine B12. En dat kan, volgens Amerikaanse onderzoekers, dan weer leiden tot bloedarmoede, neurologische problemen of dementie.

Volgens dr. Douglas A. Corley van Kaiser Permanente in Oakland, zorgen protonpompremmers en H2-receptorantagonisten ervoor dat er te weinig maagzuur overblijft om vitamine B12 goed uit het voedsel te kunnen opnemen. Corley c.s. onderzochten de medische dossiers van 25.956 volwassenen met een vitamine B12-deficiëntie. De controlegroep bestond uit 184.199 personen.

Van de patiënten met een B12-tekort had 12 procent langer dan twee jaar maagzuurremmers gebruikt. Dat was ruim anderhalf keer zoveel als in de controlegroep. De wetenschappers vonden een klein verschil tussen protonpompremmerslikkers en mensen die H2-receptorantagonisten gebruikten. Het risico op een tekort was minder uitgesproken bij de laatste groep.

Corley raadt aan bij patiënten die langer dan twee jaar maagzuurremmers slikken periodiek het vitamine B12-niveau te controleren. 'De voordelen van de maagzuurremmers moeten zorgvuldig worden afgewogen tegen de risico's. De kans op botbreuken, longontsteking, een Clostridium difficile infectie, en nu dus ook vitamine B12-deficiëntie ,' zegt hij in de New York Times.

sterren Gepubliceerd: donderdag 12-12-2013
Bron: Journal of the American Medical Association | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier