Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Langdurig maagzuurremmers slikken geeft vitaminegebrek

Door Jeroen van Setten 

Het langer dan twee jaar slikken van maagzuurremmers kan leiden tot een tekort aan vitamine B12. En dat kan, volgens Amerikaanse onderzoekers, dan weer leiden tot bloedarmoede, neurologische problemen of dementie.

Volgens dr. Douglas A. Corley van Kaiser Permanente in Oakland, zorgen protonpompremmers en H2-receptorantagonisten ervoor dat er te weinig maagzuur overblijft om vitamine B12 goed uit het voedsel te kunnen opnemen. Corley c.s. onderzochten de medische dossiers van 25.956 volwassenen met een vitamine B12-deficiëntie. De controlegroep bestond uit 184.199 personen.

Van de patiënten met een B12-tekort had 12 procent langer dan twee jaar maagzuurremmers gebruikt. Dat was ruim anderhalf keer zoveel als in de controlegroep. De wetenschappers vonden een klein verschil tussen protonpompremmerslikkers en mensen die H2-receptorantagonisten gebruikten. Het risico op een tekort was minder uitgesproken bij de laatste groep.

Corley raadt aan bij patiënten die langer dan twee jaar maagzuurremmers slikken periodiek het vitamine B12-niveau te controleren. 'De voordelen van de maagzuurremmers moeten zorgvuldig worden afgewogen tegen de risico's. De kans op botbreuken, longontsteking, een Clostridium difficile infectie, en nu dus ook vitamine B12-deficiëntie ,' zegt hij in de New York Times.

sterren Gepubliceerd: donderdag 12-12-2013
Bron: Journal of the American Medical Association | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier