Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Langdurig maagzuurremmers slikken geeft vitaminegebrek

Het langer dan twee jaar slikken van maagzuurremmers kan leiden tot een tekort aan vitamine B12. En dat kan, volgens Amerikaanse onderzoekers, dan weer leiden tot bloedarmoede, neurologische problemen of dementie.

Volgens dr. Douglas A. Corley van Kaiser Permanente in Oakland, zorgen protonpompremmers en H2-receptorantagonisten ervoor dat er te weinig maagzuur overblijft om vitamine B12 goed uit het voedsel te kunnen opnemen. Corley c.s. onderzochten de medische dossiers van 25.956 volwassenen met een vitamine B12-deficiëntie. De controlegroep bestond uit 184.199 personen.

Van de patiënten met een B12-tekort had 12 procent langer dan twee jaar maagzuurremmers gebruikt. Dat was ruim anderhalf keer zoveel als in de controlegroep. De wetenschappers vonden een klein verschil tussen protonpompremmerslikkers en mensen die H2-receptorantagonisten gebruikten. Het risico op een tekort was minder uitgesproken bij de laatste groep.

Corley raadt aan bij patiënten die langer dan twee jaar maagzuurremmers slikken periodiek het vitamine B12-niveau te controleren. 'De voordelen van de maagzuurremmers moeten zorgvuldig worden afgewogen tegen de risico's. De kans op botbreuken, longontsteking, een Clostridium difficile infectie, en nu dus ook vitamine B12-deficiëntie ,' zegt hij in de New York Times.

sterren Gepubliceerd: donderdag 12-12-2013
Bron: Journal of the American Medical Association | Nog geen reacties
NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

NN-TV: De Kolff Battle of the Universities »

NierNieuws volgde het Radboud UMC Nijmegen tijdens de Kolff Battle van de Nierstichting en de Willem Kolff Stichting op de voet. Bekijk hier een samenvatting van de wedstrijd waarin de Nijmegenaren bepaald niet voor niets meededen. Deze video duurt ongeveer 5 minuten en geeft een goed beeld van brainstorm en resultaat. Via deze link kunt u ook nog een diepgaander video van 20 minuten bekijken.NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier