Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Met wie heb je te maken als dialyseverpleegkundige

Weblog van Cor de Leeuw, dialyseverpleegkundige 

Uiteraard met de patiënt, maar in deze column wil ik het daar nu eens niet specifiek over hebben. Wel over het multidisciplinaire team van de dialyseafdeling. Dat bestaat doorgaans uit een nefroloog, dialyseverpleegkundige, maatschappelijk werkende en diëtist. Het overleg tussen deze disciplines probeert de zorg om een dialysepatiënt te evalueren en zonodig te verbeteren. Twee keer in het jaar worden de patiënten besproken.

Steeds vaker krijgt de dialyseafdeling daarnaast te maken met de ziekenhuishygiënist en de microbioloog vanwege de BMRO’s. De BMRO is een afkorting die staat voor Bijzonder Multi Resistente Organisme. Dat is een verzamelnaam voor alle bacteriën die resistentie vormen tegen de gangbare antibiotica. Dit wordt een steeds groter probleem door de oplopende kosten die erbij gepaard gaan ten aanzien van speciale isolatiemaatregelen en de extra personele inzet die daarbij hoort.

Redenen voor die resistentie van bacteriën zijn onder andere het uit de hand gelopen gebruik van antibiotica. In Nederland valt dit relatief nog mee maar in vele andere landen wordt er niet zuinig omgesprongen met de nog bruikbare antibiotica. Reden te meer voor extra inzet van de biowetenschap om meer onderzoek te doen naar afweer tegen bacteriën.

Dan hebben we natuurlijk ook te maken met de medisch technicus, ook wel medisch fysicus genoemd. Afhankelijk van de storingen van de machine wordt deze medische technicus ingeschakeld door de dialyseverpleegkundige. De technicus verzorgt het onderhoud van de dialysemachines en alle randapparatuur eromheen.

De vaatchirurg, vaatlaborant en de interventieröntgenoloog behoren zijdelings bij het dialyseteam met betrekking tot de zorg voor de shunt/fistel. Vooral de vaattoegangswerkgroep heeft met deze personen te maken.

De consultatief psychiatrisch verpleegkundige  laat zich ook steeds vaker zien op de dialyseafdeling. Nee, u hoeft zich als dialysepatiënt niet meteen aangesproken te voelen hoor. Het gaat om een kleine groep patiënten die door lithiumgebruik een nierfunctiestoornis hebben opgelopen. De omgang met deze categorie patiënten geeft nog wel eens spanningen. Een goede begeleiding van de consultatief psychisch verpleegkundige kan dan van groot nut zijn. De afhankelijke positie waarin de patiënt verkeert ten aanzien van de dialyseverpleegkundigen geeft een grote verantwoordelijkheid aan het dialyseteam. Duidelijke afspraken en grenzen stellen zijn dan belangrijke items.

sterren Gepubliceerd: zondag 08-12-2013 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jan Mucha
    08-12-2013 15:21

    Als dialyasepatiŽnt krijg je met veel mensen in witte jassen te maken. Maar de belangrijkste personen voor mij zijn de verpleegkundigen van de dialyseafdeling. Dagelijks heb ik met ze te maken als het goed met me gaat maar ook als het minder goed met me gaat. Iedereen zou eens met een dialysepatiŽnt in een ziekenhuis op de dialyseafdeling moeten gaan praten. je zou ook eens drie uur naast die patiŽnt moeten gaan zitten en dan bedenken dat dat drie keer per week moet en dat misschien 5 jaar en langer. Mogelijk dat door eens te praten met een nierdialysepatiŽnt er meer mensen tijdens hun leven een nier willen afstaan want de Nederlandse wet die orgaandonatie regelt is nog lang niet perfect, Nog steeds vinden veel organen geen tweede kans om iemand van een nieuw te voorzien. Te bedenken dat in BelgiŽ iedereen donor is.
    Onze overheid heeft de mond vol over bezuinigingen en bezuinigt ook maar helaas op verkeerde dingen. Als hun bezuinigingen echt serieus genomen zouden worden dan was de orgaanwetgeving allang aangepast. Een jaar dialyse kost ongeveer 80.000 euro en indien er meer organen, in dit geval nieren beschikbaar zouden komen kon er veel geld worden bespaard en gebruikt worden voor nog betere zaken. Het lijkt er op dat in Nederland de levenskwaliteit van chronisch zieken in Nederland nog steeds afhankelijk is van een wetgeving die alles behalve gericht is op de gezondheid van hen, helaas.
    Hoe lang moeten we nog wachten op die wetswijziging?
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier