Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Oudere die start met dialyse is er vaak slecht aan toe

Door Merel Dercksen 

De meeste ouderen die moeten gaan dialyseren starten die behandeling terwijl ze in het ziekenhuis liggen, blijkt uit een analyse van Amerikaanse data. En niet geheel verrassend hebben de ouderen die er op dat moment het slechtst aan toe zijn, in het resterende deel van hun leven de meeste zware zorg nodig. 

Hoewel iedere nefroloog en dialyseverpleegkundige op basis van zijn ervaringen wel iets kan zeggen over hoe ouderen die starten met chronische dialyse er gemiddeld genomen aan toe zijn, is daar nog weinig onderzoek naar gedaan. Wetenschappers uit Seattle hebben dat nu wel uitgevoerd: ze hebben de gegevens geanalyseerd van meer dan 400 duizend Amerikanen van 67 jaar en ouder die in de jaren 1995 - 2008 met dialyse gestart zijn. Dr. Susan Wong en haar collega's waren vooral geïnteresseerd in de relatie tussen de hoeveelheid zorg die de ouderen nodig hebben op het moment dat ze met dialyse starten, en hun overlevingskansen daarna. Maar ook in het verband met ziekenhuisopnames en zware zorgingrepen als beademing, reanimatie of sondevoeding.

Twee op de drie ouderen blijken te starten met dialyse terwijl ze opgenomen zijn in het ziekenhuis. Meer dan de helft van hen zelfs voor twee weken of langer. De patiënten die de zwaarste zorg nodig hadden, uitgedrukt in een lange opnameduur gecombineerd met een intensieve ingreep, leefden na de start van de dialyse aanzienlijk korter dan de patiënten die poliklinisch beginnen met dialyse. Ook liggen ze als de behandeling eenmaal loopt vaker in het ziekenhuis en is de kans groter dat ze (weer) een zware ingreep moeten ondergaan.

sterren Gepubliceerd: woensdag 04-12-2013
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier