Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Oudere die start met dialyse is er vaak slecht aan toe

Door Merel Dercksen 

De meeste ouderen die moeten gaan dialyseren starten die behandeling terwijl ze in het ziekenhuis liggen, blijkt uit een analyse van Amerikaanse data. En niet geheel verrassend hebben de ouderen die er op dat moment het slechtst aan toe zijn, in het resterende deel van hun leven de meeste zware zorg nodig. 

Hoewel iedere nefroloog en dialyseverpleegkundige op basis van zijn ervaringen wel iets kan zeggen over hoe ouderen die starten met chronische dialyse er gemiddeld genomen aan toe zijn, is daar nog weinig onderzoek naar gedaan. Wetenschappers uit Seattle hebben dat nu wel uitgevoerd: ze hebben de gegevens geanalyseerd van meer dan 400 duizend Amerikanen van 67 jaar en ouder die in de jaren 1995 - 2008 met dialyse gestart zijn. Dr. Susan Wong en haar collega's waren vooral geïnteresseerd in de relatie tussen de hoeveelheid zorg die de ouderen nodig hebben op het moment dat ze met dialyse starten, en hun overlevingskansen daarna. Maar ook in het verband met ziekenhuisopnames en zware zorgingrepen als beademing, reanimatie of sondevoeding.

Twee op de drie ouderen blijken te starten met dialyse terwijl ze opgenomen zijn in het ziekenhuis. Meer dan de helft van hen zelfs voor twee weken of langer. De patiënten die de zwaarste zorg nodig hadden, uitgedrukt in een lange opnameduur gecombineerd met een intensieve ingreep, leefden na de start van de dialyse aanzienlijk korter dan de patiënten die poliklinisch beginnen met dialyse. Ook liggen ze als de behandeling eenmaal loopt vaker in het ziekenhuis en is de kans groter dat ze (weer) een zware ingreep moeten ondergaan.

sterren Gepubliceerd: woensdag 04-12-2013
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?
Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd. Waar de patiënten wel last van hebben, is het feit dat ze geen bezoek mogen ontvangen. Ik behandel voornamelijk ouderen en ze voelen zich alleen. Ze missen het bezoek van de familie en van de thuiszorg. Aan de andere kant zijn mijn patiënten al lange tijd niet meer werkzaam, dus op dat gebied is er niet veel veranderd. Daarnaast was hun levensstijl, voordat corona uitbrak, al vrij rustig door het tekort aan energie. Dat betekent dat het 'meer thuis moeten zijn' al bekend terrein is.'

Lees meer »

Nieren coronapatiŽnt ook kwetsbaar »

Het wordt steeds duidelijker dat een infectie met Covid-19 (corona), niet 'alleen maar' een ernstige longontsteking kan veroorzaken. Uit een onderzoek in New York blijkt dat van de patiënten die zo ziek worden dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, ruim een derde acuut nierfalen ontwikkelt. In een aanzienlijk deel van de gevallen is dat zelfs matig tot zeer ernstig.

Lees meer »

Online keuzehulp dialysecentra beschikbaar »

Was (chronische) dialyse ooit een behandeling die maar heel beperkt werd aangeboden, tegenwoordig behoort het tot het standaardaanbod voor mensen met nierfalen die niet of niet direct getransplanteerd kunnen worden. Er zijn in de loop van de jaren allerlei variaties ontstaan. Hemodialyse of buikspoeling, thuis of in een centrum, overdag of 's nachts, hemodiafiltratie al dan niet online...

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier