Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Niertransplantatie voor Duitse baby van 4 maanden

Door Dietske van der Brugge 

In mei van dit jaar is in het KfH-Kindernierenzentrum van de Medizinische Hochschule Hannover (MHH) een niertransplantatie uitgevoerd bij een baby van 4 maanden oud. In Duitsland werd niet eerder een nier getransplanteerd naar zo'n jong patiëntje.

Het meisje, Carolina, werd in januari geboren met zodanige cystenvorming dat er geen nierfunctie was. Normaal gesproken wordt bij zulke kleine kinderen met nierfalen buikspoeling ingezet als therapie. Bij Carolina is dat ook geprobeerd, maar dat leidde tot peritonitis, zodat pd verder geen optie was. Vervolgens is hemodialyse geprobeerd, hoewel dat eigenlijk geen geschikte therapie is voor baby’s. Toen dat bij de baby levensbedreigende bloeddrukschommelingen gaf tijdens de dialyse, besloten haar artsen haar als hoogurgent aan te melden bij Eurotransplant. Na elf dagen kwam er een donornier voor Carolina beschikbaar, van een overleden ouder kind.

Transplantatiechirurg Frank Lehner heeft de niertransplantatie uitgevoerd. Afgelopen week liet professor Lars Pape van het MHH weten dat de nier het ‘excellent’ doet.

In Duitsland zijn de wachttijden voor een donornier opgelopen tot 6 à 8 jaar. Het aantal donoren is er dramatisch teruggelopen, onder meer door schandalen rond oneerlijke toewijzing van organen. Voor kinderen is de gemiddelde wachttijd minder dan 2 jaar. In Duitsland wachtten in oktober 112 kinderen op een donororgaan, waarvan 55 op een nier.

sterren Gepubliceerd: zondag 01-12-2013
Bron: Spiegel Online e.a. | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier