Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Gekweekt bloedvat is betere shunt dan kunstmatig vat'

Door Merel Dercksen 

In de Verenigde Staten is het bedrijf Humacyte actief in het ontwikkelen van gekweekte bloedvaten. Tijdens recente najaarscongressen, zoals de Kidney Week van de ASN en de American Heart Association Scientific Sessions, toonden zij hun nieuwste successen. Een gekweekt bloedvat kan dienst doen als shunt voor hemodialyse, maar Humacyte ziet het ook als opstapje naar gekweekte organen.

Humacyte maakt gebruik van een nieuw bioreactorsysteem. Daarin kweekt het bedrijf weefsels, die tot de vorm van een vat gemaakt kunnen worden, of andere structuren die gewenst zijn in de regeneratieve geneeskunde. De techniek van het bedrijf maakt gebruik van decellularisatie: het wegspoelen van menselijke cellen die een reactie bij de ontvanger zouden kunnen oproepen. Zo blijft er een matrix van bijvoorbeeld een bloedvat over. Ze zijn zo ontworpen dat ze onder de juiste omstandigheden een jaar bewaard kunnen worden. Zo zou een ziekenhuis een voorraadje kunnen aanleggen van bloedvaten die meteen voorhanden zijn als er een nodig is.

Minder stollingsproblemen
De eerste studieresultaten bij dieren laten volgens vicepresident van Humacyte dr. Shannon Dahl zien dat in de gekweekte vaten minder stollingsproblemen optreden dan in volledig kunstmatige vaten, en dat ze goed samengaan met dierlijk weefsel. Vernauwingen en stolling zijn een belangrijke oorzaak van het uitvallen van kunstmatige dialyseshunts. Als het mogelijk is om van de gekweekte vaten een shunt te maken, leidt dat naar verwachting tot minder problemen met de doorstroming, en dus tot minder ziekenhuisopnames voor de patiŽnt.

'In deze eerste preklinische studies hebben we weer cellen toegevoegd aan onze gekweekte bloedvatmatrices die oorspronkelijk gemaakt zijn op basis van door mensen gedoneerde vasculaire cellen. De met diercellen beklede vaten hebben we kunnen laten lijken op het weefsel van onze diermodellen,' vertelt Dahl. 'Door de vaten van hun cellen te ontdoen, verliezen ze de kenmerken van de donor. En op het moment dat ze nodig zijn bekleden we ze met cellen van de ontvanger, zo zijn ze bij elke patiŽnt implanteerbaar.'

Voorspoedige dialyse over gekweekte vaten
In 2012 heeft Humacyte een aanvraag gedaan bij de Food and Drug Administration, een Investigational New Drug Application, om een klinische studie uit te voeren bij maximaal 20 patiŽnten in drie ziekenhuizen. Binnen deze studie, die bedoeld is om de veiligheid en de bruikbaarheid te testen bij het gebruik van de gekweekte bloedvaten als dialyseshunt, is het eerste vat ingebracht bij een nierpatiŽnt in Duke University Hospital. Dat gebeurde in juni van dit jaar. Eerder kregen patiŽnten in Polen al vaten geÔmplanteerd. Afgelopen februari zijn die shunts voor het eerst gebruikt om te dialyseren.

De voorlopige resultaten van deze studie laten nu zien dat er weinig stolling en weinig infecties optreden, en dat er niet vaak chirurgisch hoeft worden ingegrepen om de shunt weer open te maken. Dat komt overeen met de eerder genoemde studies in dieren. Op dit moment blijven de shunts bij de Poolse patiŽnten nog goed open, en zijn er geen tekenen van afstoting. Ook treden er geen aneurysma's op (zwakke plekken waar het vat gevaarlijk wijd uitstulpt) en is de flow voldoende om te dialyseren. Volgens de behandelend nefrologen zijn de patiŽnten met een gekweekte shunt ook goed aan te prikken.

In oktober is Humacyte verder gegaan met studies in Polen, maar nu naar de inzetbaarheid van de vaten bij patiŽnten die een bypass in hun been krijgen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 27-11-2013 | Nog geen reacties
Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC).

De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren. Uit deze gegevens bleek dat donoren over het geheel genomen 19% meer kans liepen hypertensie (hoge bloeddruk) te krijgen. Voor zwarte donoren was dit getal zelfs 27%. Daarnaast ging de eGFR (filtratiesnelheid, maat voor de nierfunctie) van donoren niet meer omhoog nadat was vastgesteld dat ze hypertensie hadden ontwikkeld.

Normaal gaat de GFR van een donor onmiddellijk na de donatie omlaag (want er is minder nierweefsel om de nierfunctie te vervullen), om daarna langzaam maar zeker weer te stijgen; hoewel ik ook bronnen kan vinden die claimen dat de eGFR van donoren langzaam daalt als gevolg van het normale verouderingsproces (na de initiële daling na de donatie). Maar volgens deze onderzoekers hoort de eGFR van donoren langzaam maar gestaag weer te stijgen, en vlakte deze stijging af bij donoren die hoge bloeddruk kregen.

Lees meer »

Nierfunctie ernstig zieke kinderen beter meten »

Door Anne Schijvens - Een interview met arts-onderzoeker Nori Smeets uit het Radboudumc in Nijmegen over haar onderzoek naar de nierfunctie bij kritisch zieke kinderen. Nori is, na haar studie geneeskunde aan de Radboud Universiteit, in april 2018 gestart met haar promotieonderzoek bij de afdeling Farmacologie & Toxicologie in het Radboudumc. Zij voert haar onderzoek uit onder begeleiding van prof. dr. Saskia de Wildt, kinderarts-intensivist & klinisch farmacoloog en dr.

Lees meer »

Hiv-donornieren functioneren boven verwachting »

Relatief veel Zuid-Afrikaanse Hiv-patiënten die een donornier hadden ontvangen van een overleden Hiv-patiënt waren vijf jaar na de transplantatie nog in leven, en ook hun donornier was niet afgestoten. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in Zuid-Afrika, waar men ongeveer tien jaar geleden begon met het transplanteren van nieren van Hiv-patiënten naar andere Hiv-patiënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier