Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Gekweekt bloedvat is betere shunt dan kunstmatig vat'

Door Merel Dercksen 

In de Verenigde Staten is het bedrijf Humacyte actief in het ontwikkelen van gekweekte bloedvaten. Tijdens recente najaarscongressen, zoals de Kidney Week van de ASN en de American Heart Association Scientific Sessions, toonden zij hun nieuwste successen. Een gekweekt bloedvat kan dienst doen als shunt voor hemodialyse, maar Humacyte ziet het ook als opstapje naar gekweekte organen.

Humacyte maakt gebruik van een nieuw bioreactorsysteem. Daarin kweekt het bedrijf weefsels, die tot de vorm van een vat gemaakt kunnen worden, of andere structuren die gewenst zijn in de regeneratieve geneeskunde. De techniek van het bedrijf maakt gebruik van decellularisatie: het wegspoelen van menselijke cellen die een reactie bij de ontvanger zouden kunnen oproepen. Zo blijft er een matrix van bijvoorbeeld een bloedvat over. Ze zijn zo ontworpen dat ze onder de juiste omstandigheden een jaar bewaard kunnen worden. Zo zou een ziekenhuis een voorraadje kunnen aanleggen van bloedvaten die meteen voorhanden zijn als er een nodig is.

Minder stollingsproblemen
De eerste studieresultaten bij dieren laten volgens vicepresident van Humacyte dr. Shannon Dahl zien dat in de gekweekte vaten minder stollingsproblemen optreden dan in volledig kunstmatige vaten, en dat ze goed samengaan met dierlijk weefsel. Vernauwingen en stolling zijn een belangrijke oorzaak van het uitvallen van kunstmatige dialyseshunts. Als het mogelijk is om van de gekweekte vaten een shunt te maken, leidt dat naar verwachting tot minder problemen met de doorstroming, en dus tot minder ziekenhuisopnames voor de patiŽnt.

'In deze eerste preklinische studies hebben we weer cellen toegevoegd aan onze gekweekte bloedvatmatrices die oorspronkelijk gemaakt zijn op basis van door mensen gedoneerde vasculaire cellen. De met diercellen beklede vaten hebben we kunnen laten lijken op het weefsel van onze diermodellen,' vertelt Dahl. 'Door de vaten van hun cellen te ontdoen, verliezen ze de kenmerken van de donor. En op het moment dat ze nodig zijn bekleden we ze met cellen van de ontvanger, zo zijn ze bij elke patiŽnt implanteerbaar.'

Voorspoedige dialyse over gekweekte vaten
In 2012 heeft Humacyte een aanvraag gedaan bij de Food and Drug Administration, een Investigational New Drug Application, om een klinische studie uit te voeren bij maximaal 20 patiŽnten in drie ziekenhuizen. Binnen deze studie, die bedoeld is om de veiligheid en de bruikbaarheid te testen bij het gebruik van de gekweekte bloedvaten als dialyseshunt, is het eerste vat ingebracht bij een nierpatiŽnt in Duke University Hospital. Dat gebeurde in juni van dit jaar. Eerder kregen patiŽnten in Polen al vaten geÔmplanteerd. Afgelopen februari zijn die shunts voor het eerst gebruikt om te dialyseren.

De voorlopige resultaten van deze studie laten nu zien dat er weinig stolling en weinig infecties optreden, en dat er niet vaak chirurgisch hoeft worden ingegrepen om de shunt weer open te maken. Dat komt overeen met de eerder genoemde studies in dieren. Op dit moment blijven de shunts bij de Poolse patiŽnten nog goed open, en zijn er geen tekenen van afstoting. Ook treden er geen aneurysma's op (zwakke plekken waar het vat gevaarlijk wijd uitstulpt) en is de flow voldoende om te dialyseren. Volgens de behandelend nefrologen zijn de patiŽnten met een gekweekte shunt ook goed aan te prikken.

In oktober is Humacyte verder gegaan met studies in Polen, maar nu naar de inzetbaarheid van de vaten bij patiŽnten die een bypass in hun been krijgen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 27-11-2013 | Nog geen reacties
Rituximab net zo goed als ciclosporine bij membraneuze nefropathie

B-cellen (een bepaald type witte bloedcel) spelen een rol bij het ontstaan van de nierziekte membraneuze nefropathie (MN). Omdat het medicijn rituximab specifiek op B-cellen aangrijpt, leek het Amerikaanse onderzoekers niet onvoorstelbaar dat dit net zo goed werkt voor patiënten met MN als ciclosporine. Ze hebben dit onderzocht in de MENTOR-studie.

In totaal 130 patiënten met een eiwitverlies met de urine van minimaal 5 gram per dag, dat is een forse hoeveelheid, en een niet al te slechte nierfunctie, hebben meegedaan aan de studie. Zij kregen ofwel twee keer een infuus met rituximab, wat zo nodig na zes maanden herhaald werd, ofwel een jaar lang dagelijks een capsule ciclosporine. Na een en na twee jaar hebben de onderzoekers bekeken hoeveel patiënten geen eiwitverlies meer hadden en bij hoeveel het niet verdwenen was, maar wel verminderd.

Lees meer »

Mantelzorgers zwaarder belast bij oudere dialysepatiŽnten »

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat starten met dialyseren op hogere leeftijd niet per se leidt tot een langer leven. Daarentegen kan het wel problemen met zich meebrengen, zowel voor de patiënt als voor de mantelzorger. Ouderen moeten een weloverwogen keuze kunnen maken tussen wel of niet starten met dialyse op basis van hun persoonlijke voorkeur, vindt Namiko Goto. Zij is geriater in opleiding en doet onderzoek naar de geriatrische problemen bij oudere patiënten met nierfalen.

Lees meer »

De Tac-arm... »

‘Zullen we over drie maanden afspreken?’ vraag ik. Ik heb het gevoel dat het nu wel kan. Na twee jaar van zoeken, aanpassen, controleren en verfijnen, ben ik perfect ingesteld. Marnix kijkt mij in de spreekkamer aan. Hij zit aan de andere kant van de tafel en schuift even met zijn muis over zijn bureau, terwijl hij de uitslagen op het scherm controleert. ‘Dat wilde ik ook al voorstellen’ glimlacht hij. Mooi, denk ik.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier