Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Gekweekt bloedvat is betere shunt dan kunstmatig vat'

Door Merel Dercksen 

In de Verenigde Staten is het bedrijf Humacyte actief in het ontwikkelen van gekweekte bloedvaten. Tijdens recente najaarscongressen, zoals de Kidney Week van de ASN en de American Heart Association Scientific Sessions, toonden zij hun nieuwste successen. Een gekweekt bloedvat kan dienst doen als shunt voor hemodialyse, maar Humacyte ziet het ook als opstapje naar gekweekte organen.

Humacyte maakt gebruik van een nieuw bioreactorsysteem. Daarin kweekt het bedrijf weefsels, die tot de vorm van een vat gemaakt kunnen worden, of andere structuren die gewenst zijn in de regeneratieve geneeskunde. De techniek van het bedrijf maakt gebruik van decellularisatie: het wegspoelen van menselijke cellen die een reactie bij de ontvanger zouden kunnen oproepen. Zo blijft er een matrix van bijvoorbeeld een bloedvat over. Ze zijn zo ontworpen dat ze onder de juiste omstandigheden een jaar bewaard kunnen worden. Zo zou een ziekenhuis een voorraadje kunnen aanleggen van bloedvaten die meteen voorhanden zijn als er een nodig is.

Minder stollingsproblemen
De eerste studieresultaten bij dieren laten volgens vicepresident van Humacyte dr. Shannon Dahl zien dat in de gekweekte vaten minder stollingsproblemen optreden dan in volledig kunstmatige vaten, en dat ze goed samengaan met dierlijk weefsel. Vernauwingen en stolling zijn een belangrijke oorzaak van het uitvallen van kunstmatige dialyseshunts. Als het mogelijk is om van de gekweekte vaten een shunt te maken, leidt dat naar verwachting tot minder problemen met de doorstroming, en dus tot minder ziekenhuisopnames voor de patiŽnt.

'In deze eerste preklinische studies hebben we weer cellen toegevoegd aan onze gekweekte bloedvatmatrices die oorspronkelijk gemaakt zijn op basis van door mensen gedoneerde vasculaire cellen. De met diercellen beklede vaten hebben we kunnen laten lijken op het weefsel van onze diermodellen,' vertelt Dahl. 'Door de vaten van hun cellen te ontdoen, verliezen ze de kenmerken van de donor. En op het moment dat ze nodig zijn bekleden we ze met cellen van de ontvanger, zo zijn ze bij elke patiŽnt implanteerbaar.'

Voorspoedige dialyse over gekweekte vaten
In 2012 heeft Humacyte een aanvraag gedaan bij de Food and Drug Administration, een Investigational New Drug Application, om een klinische studie uit te voeren bij maximaal 20 patiŽnten in drie ziekenhuizen. Binnen deze studie, die bedoeld is om de veiligheid en de bruikbaarheid te testen bij het gebruik van de gekweekte bloedvaten als dialyseshunt, is het eerste vat ingebracht bij een nierpatiŽnt in Duke University Hospital. Dat gebeurde in juni van dit jaar. Eerder kregen patiŽnten in Polen al vaten geÔmplanteerd. Afgelopen februari zijn die shunts voor het eerst gebruikt om te dialyseren.

De voorlopige resultaten van deze studie laten nu zien dat er weinig stolling en weinig infecties optreden, en dat er niet vaak chirurgisch hoeft worden ingegrepen om de shunt weer open te maken. Dat komt overeen met de eerder genoemde studies in dieren. Op dit moment blijven de shunts bij de Poolse patiŽnten nog goed open, en zijn er geen tekenen van afstoting. Ook treden er geen aneurysma's op (zwakke plekken waar het vat gevaarlijk wijd uitstulpt) en is de flow voldoende om te dialyseren. Volgens de behandelend nefrologen zijn de patiŽnten met een gekweekte shunt ook goed aan te prikken.

In oktober is Humacyte verder gegaan met studies in Polen, maar nu naar de inzetbaarheid van de vaten bij patiŽnten die een bypass in hun been krijgen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 27-11-2013 | Nog geen reacties
Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care.

'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat. Door onze internationale ervaring te benutten en samen te werken met andere spelers binnen de Nederlandse nefrologie, willen we de zorg verder ontwikkelen en verbeteren.'

FMC is wereldwijd heel groot in dialyse, met meer dan vierduizend klinieken, maar is in Nederland vooral bekend van apparatuur en minder als eigenaar van dialysecentra. Diapriva is het tweede Nederlandse dialysecentrum dat eigendom wordt van FMC. Het eerste was in 2014 Dialysecentrum Beverwijk, waarvoor FMC een samenwerkingsverband met het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk aanging.

Diapriva is sinds 2008 een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor chronische hemodialyse. In samenwerking met het VU medisch centrum (VUmc) verzorgt Diapriva zeven dagen en zes nachten per week dialysebehandelingen. Diapriva startte jaren geleden met een nachtdialyseprogramma waarbij de patiënten in eigen slaapkamers 's nachts gedialyseerd worden. Het centrum voert op dit moment hemodialyse uit voor meer dan 100 patiënten.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Nieren coronapatiŽnt ook kwetsbaar »

Het wordt steeds duidelijker dat een infectie met Covid-19 (corona), niet 'alleen maar' een ernstige longontsteking kan veroorzaken. Uit een onderzoek in New York blijkt dat van de patiënten die zo ziek worden dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, ruim een derde acuut nierfalen ontwikkelt. In een aanzienlijk deel van de gevallen is dat zelfs matig tot zeer ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier