Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Risico botbreuken jonge nierpatiŽnten deels te beÔnvloeden

Door Merel Dercksen 

Kinderen met een chronische nierziekte lopen een verhoogd risico op botbreuken, vooral als ze een verhoogde spiegel van het bijschildklierhormoon PTH hebben. Fosfaatbinders lijken dan juist weer te beschermen. Ook als jonge nierpatiënten meerdere teamsporten beoefenen breken ze vaker iets dan gemiddeld, maar dat is natuurlijk geen reden om per direct met alle sporten te stoppen.

Voor kinderen met een chronische nierziekte geldt dat er meerdere factoren zijn die een gezonde botgroei in de weg staan. Denk aan een verstoorde calcium-fosfaathuishouding, en gebruik van bepaalde medicijnen. Amerikaanse onderzoekers hebben met behulp van gegevens over 537 deelnemers aan de CKiD-studie bepaald, hoeveel risico op botbreuken dat oplevert.

Aan het begin van het onderzoek waren de deelnemers gemiddeld 11 jaar oud, en 16% van hen had wel eens iets gebroken. In de gemiddeld vier jaar daarna braken 67 kinderen iets. Daarmee gebeurt dat twee tot drie keer zo vaak als bij hun gezonde leeftijdsgenootjes. Er lijkt geen verschil te zijn tussen jongens en meisjes, behalve voor kinderen van 15 jaar of ouder: dan breken vooral de jongens opvallend vaak iets. Dat zal ook met een wildere leefstijl te maken hebben. De onderzoekers zagen namelijk ook dat kinderen die meerdere teamsporten beoefenen een duidelijk verhoogd risico op breuken lopen. Maar dat betekent niet dat ze er slechter aan toe zijn dan andere nierpatiënten van hun leeftijd, ze komen gewoon vaker in aanvaring met anderen of met de grond.

Andere factoren die samengaan met een duidelijk verhoogd risico op breuken zijn onder andere een gevorderde puberteit, moeite met lopen en een hogere spiegel bijschildklierhormoon in het bloed. Aan de eerste twee is niet zo veel te doen, het laatste is beïnvloedbaar met medicijnen. Een andere beïnvloedbare factor vormen fosfaatbinders: kinderen die die gebruiken, in dit onderzoek meestal gebaseerd op calcium, lopen een lager risico op breuken.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 07-07-2015
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Oproep: Deelnemers voor kaliumstudie gezocht

Onderzoekers in het Amsterdam UMC onderzoeken wat het effect is van een acute kaliumtoediening (via capsules) op de kalium- en natriumconcentratie bij gezonde proefpersonen en patiënten met chronische nierschade. Het onderzoek vindt vanaf begin juni plaats op de afdeling nefrologie, locatie AMC, en wordt uitgevoerd in samenwerking met de Nierstichting. Geïnteresseerde nierpatiënten die aan de criteria voldoen worden van harte uitgenodigd zich aan te melden. Ook patiënten uit andere centra in Nederland kunnen meedoen aan dit onderzoek.

Patiënten met een chronische nierschade lopen meer risico op het ontwikkelen van een te hoog kaliumgehalte in het bloed (hyperkaliëmie). Onderzoeken laten echter zien dat nierpatiënten hyperkaliëmie kunnen ontwikkelen, maar dat het totale lichaam vaak ook een tekort aan kalium heeft. Hoe dit komt, is onduidelijk.

Verminderde opslag van kalium?
Het kan zijn dat nierpatiënten het kalium dat via het dieet wordt opgenomen niet goed in het lichaam kunnen opslaan. Direct bewijs hiervoor ontbreekt echter nog. Tevens zijn er sterke aanwijzingen zijn dat juist hoge kaliumconsumptie beschermend voor de nieren kan werken, mede door verlaging van de bloeddruk. Dit is de reden dat de onderzoekers willen uitzoeken wat het effect is van kaliumsuppletie op de kalium- en natriumconcentratie in patiënten met chronische nierschade.

Lees meer »

Syfilis komt vaker voor onder dialysepatiŽnten »

Patiënten met nierfalen lopen een drie keer zo grote kans op syfilis als gezonde medemensen, althans in de Verenigde Staten. Het is belangrijk dat artsen hier alert op zijn, omdat syfilis in een vroeg stadium goed te behandelen is, maar onbehandeld ernstige gevolgen kan hebben. Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), die veroorzaakt wordt door de bacterie Treponema pallidum.

Lees meer »

Afweerweb uit witte bloedcel speelt belangrijke rol in auto-immuunziekten »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Laura van Dam uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) over haar onderzoek naar de rol van NETs (neutrofiel extracellulaire traps) in de pathofysiologie van ANCA-geassocieerde vasculitis (AAV) en Systemische Lupus Erythematosus (SLE). Laura heeft biomedische wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en heeft daarna via het SUMMA traject in Utrecht haar opleiding tot arts afgerond.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier