Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Risico botbreuken jonge nierpatiŽnten deels te beÔnvloeden

Door Merel Dercksen 

Kinderen met een chronische nierziekte lopen een verhoogd risico op botbreuken, vooral als ze een verhoogde spiegel van het bijschildklierhormoon PTH hebben. Fosfaatbinders lijken dan juist weer te beschermen. Ook als jonge nierpatiënten meerdere teamsporten beoefenen breken ze vaker iets dan gemiddeld, maar dat is natuurlijk geen reden om per direct met alle sporten te stoppen.

Voor kinderen met een chronische nierziekte geldt dat er meerdere factoren zijn die een gezonde botgroei in de weg staan. Denk aan een verstoorde calcium-fosfaathuishouding, en gebruik van bepaalde medicijnen. Amerikaanse onderzoekers hebben met behulp van gegevens over 537 deelnemers aan de CKiD-studie bepaald, hoeveel risico op botbreuken dat oplevert.

Aan het begin van het onderzoek waren de deelnemers gemiddeld 11 jaar oud, en 16% van hen had wel eens iets gebroken. In de gemiddeld vier jaar daarna braken 67 kinderen iets. Daarmee gebeurt dat twee tot drie keer zo vaak als bij hun gezonde leeftijdsgenootjes. Er lijkt geen verschil te zijn tussen jongens en meisjes, behalve voor kinderen van 15 jaar of ouder: dan breken vooral de jongens opvallend vaak iets. Dat zal ook met een wildere leefstijl te maken hebben. De onderzoekers zagen namelijk ook dat kinderen die meerdere teamsporten beoefenen een duidelijk verhoogd risico op breuken lopen. Maar dat betekent niet dat ze er slechter aan toe zijn dan andere nierpatiënten van hun leeftijd, ze komen gewoon vaker in aanvaring met anderen of met de grond.

Andere factoren die samengaan met een duidelijk verhoogd risico op breuken zijn onder andere een gevorderde puberteit, moeite met lopen en een hogere spiegel bijschildklierhormoon in het bloed. Aan de eerste twee is niet zo veel te doen, het laatste is beïnvloedbaar met medicijnen. Een andere beïnvloedbare factor vormen fosfaatbinders: kinderen die die gebruiken, in dit onderzoek meestal gebaseerd op calcium, lopen een lager risico op breuken.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 07-07-2015
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier