Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Risico botbreuken jonge nierpatiënten deels te beďnvloeden

Door Merel Dercksen 

Kinderen met een chronische nierziekte lopen een verhoogd risico op botbreuken, vooral als ze een verhoogde spiegel van het bijschildklierhormoon PTH hebben. Fosfaatbinders lijken dan juist weer te beschermen. Ook als jonge nierpatiënten meerdere teamsporten beoefenen breken ze vaker iets dan gemiddeld, maar dat is natuurlijk geen reden om per direct met alle sporten te stoppen.

Voor kinderen met een chronische nierziekte geldt dat er meerdere factoren zijn die een gezonde botgroei in de weg staan. Denk aan een verstoorde calcium-fosfaathuishouding, en gebruik van bepaalde medicijnen. Amerikaanse onderzoekers hebben met behulp van gegevens over 537 deelnemers aan de CKiD-studie bepaald, hoeveel risico op botbreuken dat oplevert.

Aan het begin van het onderzoek waren de deelnemers gemiddeld 11 jaar oud, en 16% van hen had wel eens iets gebroken. In de gemiddeld vier jaar daarna braken 67 kinderen iets. Daarmee gebeurt dat twee tot drie keer zo vaak als bij hun gezonde leeftijdsgenootjes. Er lijkt geen verschil te zijn tussen jongens en meisjes, behalve voor kinderen van 15 jaar of ouder: dan breken vooral de jongens opvallend vaak iets. Dat zal ook met een wildere leefstijl te maken hebben. De onderzoekers zagen namelijk ook dat kinderen die meerdere teamsporten beoefenen een duidelijk verhoogd risico op breuken lopen. Maar dat betekent niet dat ze er slechter aan toe zijn dan andere nierpatiënten van hun leeftijd, ze komen gewoon vaker in aanvaring met anderen of met de grond.

Andere factoren die samengaan met een duidelijk verhoogd risico op breuken zijn onder andere een gevorderde puberteit, moeite met lopen en een hogere spiegel bijschildklierhormoon in het bloed. Aan de eerste twee is niet zo veel te doen, het laatste is beïnvloedbaar met medicijnen. Een andere beïnvloedbare factor vormen fosfaatbinders: kinderen die die gebruiken, in dit onderzoek meestal gebaseerd op calcium, lopen een lager risico op breuken.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 07-07-2015
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf – Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs € 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier