Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Lachen is écht gezond (en zeer besmettelijk)

Weblog van Cor de Leeuw, dialyseverpleegkundige 

Klik voor vergroting

Als ik de teksten rechts (link) uit Wikipedia goed in mij opneem, dan vraag ik mij af waarom er geen cliniclown rondloopt op een dialyseafdeling.  Want waar gelachen kan worden kan ook gehuild worden. ‘Ik lig dubbel’ en ‘ik lach me dood’, zijn uitdrukkingen die iedereen wel eens bezigt.  Een clown staat symbool voor de diepe emotie van vrolijkheid maar ook van pure droefenis. Als iemand heerlijk kan schateren, dan geniet de omgeving mee, van die pure emotie.

Ik vertel wel eens een mop aan een patiënt, waarvan ik weet dat die dat waardeert. Het mooie is dat die patiënt mij persoonlijk ook weer aanspreekt als hij of zij een mop weet die verteld moet worden. Want moppen vertellen is heel aangenaam omdat je een positieve reactie krijgt van de patiënt door een blijde lach of zelfs een schater.

Verplegen met humor vergt durf en moed. Niet iedereen is daarvan gediend en dat moet goed beseft worden. Humor is dus heel persoonlijk. Mijn ervaring is echter ook, dat ik wel eens een mop hoor van een patiënt waarvan ik het zeker niet verwacht had. Dat vind ik nog eens een verrassing. Blijkbaar is een mop vertellen soms een taboe, zeker in een ziekenhuissetting.

Laatst vertelde een patiënt, die flink ziek was en moeilijk bij stem was, mij een mop. Hij haalde dat uit het achterste puntje van zijn longen en ik kon hem moeilijk verstaan. Maar met veel moeite lukte mij dat en de clou was echt heel leuk en verrassend. Het deed hem deugd dat ik ervan genoot. En ik weet zeker dat hij ervan genoot om de mop ook aan mij te vertellen. Humor geeft een speciale band met de patiënt en lachen is ook hartstikke gezond.

Een mop vertellen, dat zouden meer mensen moeten doen, is mijn motto. Wat vindt u van deze stelling?

sterren Gepubliceerd: woensdag 20-11-2013 | Nog geen reacties
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Nieuwe donorwet: berichten van het Bootcongres »

Nog vier maanden, dan gaat de nieuwe donorwet in. Dat is niet alleen voor de 'gewone Nederlander' een verandering. Voor zorgverleners verandert er net zo goed van alles. En voor sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, is het nog een extra uitdaging om de beslissing te kunnen nemen die de nieuwe wet van ze vraagt.

Lees meer »

K(r)ater »

Hé, wat is dat nou? Ik wrijf met mijn vinger wat foundation over mijn linker neusvleugel. In de spiegel zie ik een holletje in mijn huid waar de foundation niet in glijdt. Als ik er nog een keer overheen ga, is het weg. Ik besteed er verder geen aandacht aan. Tot de volgende dag, als het patroon zich herhaalt. Dan bekijk ik de plek heel precies. Vreemd, denk ik. Volgens mij is dit niet goed.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier