Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ter dood veroordeelde wil plotseling organen doneren

Door Jeroen van Setten 

Kort voordat Ronald Phillips in de Amerikaanse staat Ohio ter dood gebracht zou worden, heeft hij aangeboden zijn organen te doneren. Phillips zegt een nier te willen afstaan aan zijn moeder, die dialyseert, en zijn hart aan zijn zuster die op een harttransplantatie wacht. De executie is tot volgend jaar uitgesteld.

Niet iedereen vertrouwt de motivatie van Phillips, die al sinds 1993 op executie wacht vanwege verkrachting en moord op het driejarige dochtertje van zijn toenmalige vriendin, maar de executie is niettemin uitgesteld. De gouverneur van Ohio maakte minder dan 24 uur voor de geplande terechtstelling het uitstel bekend. In eerste instantie was de wens van de veertigjarige Phillips afgewezen omdat het verwezenlijken ervan te ingewikkeld zou zijn. De gouverneur heeft besloten dat er alsnog een onderzoek moet komen naar de haalbaarheid van de wens en heeft de executie uitgesteld tot 2 juli 2014.

Phillips deed zijn verzoek op maandag, dinsdag wezen de gevangenisautoriteiten het verzoek van de hand, maar nu is het uitstel dus toch een feit. Volgens Phillips’ advocaat is er geen sprake van een poging tot uitstel met de hoop op afstel, maar wil de man nog een laatste ultieme goede daad doen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 14-11-2013
Bron: Diverse | Nog geen reacties
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Inspirerende dag over therapietrouw »

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier