Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Oorlog Syrië dwingt vluchtelingen tot verkoop nier

Door Merel Dercksen 

Syrische vluchtelingen zitten in Libanon in acute geldnood. Daardoor staan ze bijna te dringen om een nier te verkopen aan de deels zeer rijke autochtone bevolking en invliegende buitenlanders, schrijft Der Spiegel.

Het grootste Duitse weekblad sprak met iemand die levende donoren werft voor een groep orgaanhandelaren in Libanon. Die zegt dat nu zoveel vluchtelingen bereid zijn hun nier te verkopen om aan geld te komen, dat de prijs voor een nier op de zwarte markt al aan het dalen is. Op dit moment zou er ongeveer 7.000 dollar voor betaald worden. Klanten, die volgens de tussenpersoon uit de regio komen, maar ook uit Europa en de Verenigde Staten, betalen tussen de 12.000 en 15.000 dollar voor hun nieuwe nier.

Volgens dr. Luc Noel, specialist transplantaties bij de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, biedt Libanon de ideale omstandigheden voor een bloeiende handel in organen. Er zijn zowel veel zeer arme mensen, de vluchtelingen, als zeer rijke. Het land zelf is niet in oorlog en in principe bereikbaar, maar de regering oefent weinig controle uit op netwerken van orgaanhandelaren. Daardoor kunnen illegale klinieken hun gang gaan, zegt de informant van Der Spiegel. Naar eigen zeggen heeft zijn organisatie het afgelopen jaar ongeveer 150 nieren aan kapitaalkrachtige afnemers verkocht.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 12-11-2013
Bron: Der Spiegel | Nog geen reacties
Het kan altijd erger

'Wat gaan we doen?' De ochtendzon gluurt langs de zijkant van de gordijnen en verlicht de slaapkamer een beetje. Mijn man zucht. 'Tja' begint hij: 'anderhalve meter afstand houden lukt niet in de auto. Dat betekent dat ik moet stoppen met de traumabegeleidingen.' Ik draai mijn hoofd terug en staar naar de vensterbank. 'Dat heeft nogal wat consequenties' zeg ik somber. Hij knikt. 'Ik krijg nu al afmeldingen en verzoeken om begeleidingen tijdelijk te stoppen.' Ik zucht. Snappen doe ik het wel, maar leuk is anders. Als eigen ondernemer ondervinden we meteen gevolgen van de corona-pandemie die net door de WHO is onderkend. 'Bovendien wil ik ook voorzichtig zijn voor jou. Je behoort per slot van rekening tot de risicogroep.'

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier