Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zondag, Dag van de Mantelzorg

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Voor de trouwe mantelzorgers/sters is zondag 10 november 2013 weer de dag om door de omzorgde te worden gefêteerd. Morgen dus. Dit is weliswaar tot nu toe - voor zover ik weet - een Nederlands gebeuren. Maar als Nederlanders in Frankrijk doen wij daar van harte aan mee. Het kan eigenlijk niet vaak genoeg, maar mijn trésorière - zeg maar schat- en budgetbewaakster - houdt debet en credit angstvallig in de gaten. Dus er zijn grenzen aan onze uitspattingen.

Mijn dank naar Nanny toe is groot, maar mag af en toe ook wel eens materieel en smakelijk vertaald worden; dat neemt zelfs mijn trésorière me niet af. Soms krijg ik - dit ver ter zijde - overigens de indruk dat in de wereld van de falende nieren vooral de 'sters' hun hulp en zorg moeten aanbieden. Deze indruk komt bij mij op als ik de verhouding van het aantal mannen vergelijk met het aantal vrouwen in de wachtkamer van SERENA; hoewel dit natuurlijk geen wereldwijd gemiddelde suggereert zie ik deze beelden al ruim zeven jaar. En ook in andere centra die ik mocht aandoen deed zich deze wanverhouding voor, tot in Nederland toe.

Nanny is er constant mee bezig, is het niet in de praktijk, dan in elk geval in haar heldere hoofd. Maar een zeldzame keer mocht ik die zorg even overnemen. Iets terugdoen gaf me ondanks de ongelukkige oorzaak een beetje een gevoel van gedeelde smart. Enige jaren geleden heb ik namelijk het betrekkelijke en pijnlijke genoegen gesmaakt om een poos voor Nanny te mogen zorgen toen zij haar col de fémur - hals van het dijbeen - had gebroken en dus in het begin geen poot kon en mocht verzetten. 'Zo is het leven af en toe weet je en alleen afwachten en toekijken helpt dan niet, ook niet een beetje'.

Je doet die verzorging met liefde maar beseft dan opeens ook veel beter - hoewel je zorg in dit geval te overzien is en relatief eindig - wat het voor de partner moet betekenen om jaar in jaar uit zo te moeten mantelzorgen. Ik mag zelfs blij zijn dat ze is gebleven; dat kan namelijk ook heel anders.

Die tiende november is dus een goede gelegenheid om - ook vanwege die mantelzorg - een bevriend echtpaar, met dezelfde werkverdeling - opnieuw uit te nodigen voor een klein herhalingsfeestje in een prettige ambiance in een naburig dorp. Wij hadden, voor de variatie, even gedacht aan een restaurant aan de kust met klotsende golven onder het terras, maar zij vonden dat toch een heel gezoek. En dus is gekozen voor een reeds bekende locatie met minder oriëntatieproblemen. Wij komen natuurlijk af en toe daar nog wel eens aan de kust en weten er de weg, maar die kennis mag je niet van iedereen eisen. Ze moeten er ook nu een kleine honderd kilometer voor rijden, maar hebben dit er blijkbaar graag voor over. Met mijn 'collega' gaat het recent toch wat minder goed.

De vorige keer reed hijzelf, maar nu zal zijn vrouw toch het stuur moeten overnemen. Alweer meer mantelzorg, die Nanny eigenlijk ook voortdurend op zich neemt. De Météo voorspelt voor morgen tien november voorzichtig wat zon en geeft een zesje. En wij hopen dat het verder in elk geval nog ruim een week stabiel, of beter zal blijven omdat - weer of geen weer - ook la fête du vin nouveau van Taradeau een week later op zondag 17 november zal worden gevierd. Het weer is dan nooit gegarandeerd omdat half november nog wel eens de grens wil zijn tussen stralend kalm weer en harde wind met koude regen; het moet natuurlijk ooit een keer herfst worden, maar nu liever even nog niet. Enfin over een week weten we meer.

Onze vrienden hebben in elk geval morgen een plezierige rit bij betrekkelijk rustig weer naar hier. De lunch zal aangenaam maar gematigd zijn, omdat wij - de beide dialysanten - de volgende dag weer aan de bak mogen. Wij wensen dan niet al te zwaar te worden gestraft voor overgewicht na te grote uitspattingen die de feestvreugde toch nauwelijks verhogen. Dit alles is nu nog even toekomst, mochten er zich echter vermeldenswaardige zaken voordoen dan zal ik u dat graag doen weten. Maar voorlopig reken ik op uw voorstellingsvermogen en zeg dus zoals u gewend bent,

à la prochaine,

Ad
pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 09-11-2013 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier