Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zeven vragen aan dialyseverpleegkundige Marcel Klaver

Door Redactie NierNieuws 

Marcel Klaver (1959) werkt in het Westfries-
gasthuis in Hoorn als dialyseverpleegkundige. 
Vanaf 1981 in de zorg, eerst als groepsleider in
de geestelijk gehandicaptenzorg, vanaf 1990 in
een algemeen ziekenhuis en vanaf 1999 op een
dialyseafdeling. 

Waarom is uw werk zo’n mooi vak 
Ik mag met mensen omgaan en daar leer ik veel van. Vooral doe ik mensenkennis op, maar ik leer ook mezelf beter kennen. Mijn vak heeft verschillende kanten, het technische aspect van de machine en het begeleiden van patiënten om ze zich ‘thuis’ te laten voelen. Daarnaast is het aanprikken, aansluiten van groot belang en steeds weer een uitdaging om goed te doen. Het is een vak dat nog steeds in ontwikkeling is, zeker door de innovatieve kracht van het bedrijfsleven. Ik vind het heerlijk om met collega’s samen te werken, om elkaar te stimuleren de beste zorg te verlenen. Iedere dag is anders.  

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Ik word gelukkig van waardering van mijn patiënten en mijn collega’s voor wat ik inbreng in mijn werk. En het minst? Als mijn goede bedoelingen verkeerd worden geïnterpreteerd.

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
Het plotseling overlijden van een patiënt, die door een CVA niet meer kon praten, en waar ik een heel speciale persoonlijke band mee had. Zij stierf in mijn armen. Maar ook een vrij jonge dialysepatiënt die wegkwijnde door een hersentumor heeft veel indruk op mij gemaakt. 

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest en het minst trots
Ik ben er trots op dat heel veel patiënten mij graag zien. Maar ik heb eens een fout gemaakt en daarbij het vertrouwen van een patiënt geschonden door er laconiek op te reageren. Een blunder van de eerste orde, die ontstond doordat mijn gedachten bij een werkconflict waren. 

Waar zou meer en juist minder onderzoek naar gedaan moeten worden
Wat mij betreft mag er meer onderzoek gedaan worden naar het ontstaan van polyneuropathieën bij dialysepatiënten, omdat dit heel vervelende klachten geeft waar weinig aan gedaan kan worden. Ook kan er nog meer onderzoek gedaan worden naar transplantaties door de bloedgroepen heen en transplantatie van non-heartbeating nieren. Er zouden minder onderzoeken moeten worden gedaan die veel teveel in details treden waardoor het belang ervan voor patiënten bijna nihil is.   

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste veranderen
Ik zou dan als eerste de marktwerking in de zorg afschaffen en tevens meer controle op te hoge salarissen in de zorg uitvoeren met sancties erop. Er moet meer controle komen op de noodzaak van zorg. Daar kunnen betere criteria voor komen.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Ik ben nu 54 jaar jong, dus ik mag nog 13 jaar arbeid verlenen. Waarschijnlijk doe ik over 10 jaar nog hetzelfde werk maar dan mogelijk door innovatie een andere invulling van mijn functie. Mijn wens is om langzaam mijn werk af te bouwen en dan meer vrijwilligerswerk te gaan doen. 


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: donderdag 24-10-2013 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier