Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zeven vragen aan nefroloog Els Boeschoten

Door Redactie NierNieuws 

Els Boeschoten (1949) is gepensioneerd 
internist-nefroloog. Ze studeerde in Amsterdam
en werd ook opgeleid in die stad. Al in 1979
hield ze zich bezig met het opzetten van een
programma voor peritoneale dialyse in 
Nederland. In 1988 promoveerde ze op een
proefschrift getiteld 'Continuous Ambulatory
Peritoneal Dialysis; a clinical study of various
aspects of CAPD'. Ze werkte als nefroloog op
diverse locaties en vervulde talloze neven-
functies. In 2003 stond ze mede aan de wieg van
het Hans Mak instituut, waarvan ze tot haar
pensionering in 2011 directeur was. Boeschoten
is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen. 

Waarom is nefrologie zo’n mooi vak
Nefrologie is een prachtig vak omdat het zo breed is. Acuut en chronisch. Beschouwend en technisch. Een vak dat steeds in beweging is en veel raakvlakken met andere specialismen heeft.  

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Het samen met de patiënt zoeken naar de beste behandeling. Niet alleen medisch, maar ook psychosociaal. De behandeling van elke patiënt is in wezen een uniek experiment. Als dat goed lukt is dat geweldig. Het incompetente ziekenhuismanagement maakt me het minst gelukkig. Als arts verantwoordelijk zijn voor de patiëntenzorg maar patiënten op belangrijke momenten in de steek moeten laten omdat er ‘geen bedden’ zijn en overplaatsing naar een ander ziekenhuis noodzakelijk is.

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
Een heel jonge patiënt die erg eenzaam was en met de dialysebehandeling stopte omdat hij het leven niet meer aan kon. 

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest en het minst trots
Ik ben het meest trots op het tot stand komen van het Hans Mak instituut. Het was een enorme uitdaging alle partijen te betrekken bij het ontwikkelen van een integraal kwaliteitsbeleid voor de nefrologie. Ik vond het een voorrecht daar een steentje aan bij te kunnen dragen. Het niet tot stand komen van een betrouwbare landelijke registratie van een aantal klinische indicatoren maakt me juist niet trots. Het monitoren van resultaten is noodzakelijk voor het verkrijgen van meer inzicht en het verbeteren van de behandeling van nierpatiënten. Het is heel jammer dat dit nog niet is gelukt

Waar zou meer onderzoek naar gedaan moeten worden
Er moet veel meer klinisch-epidemiologisch onderzoek worden gedaan naar de effecten van klinische richtlijnen op de resultaten van de behandeling. Daarbij moet ook beter naar subgroepen worden gekeken zoals jonge kinderen en oude mensen.    

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste veranderen
Dan zou ik het hele financieringssysteem van de gezondheidszorg op de schop nemen.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Over tien jaar hoop ik nog steeds een beetje in de nefrologie actief te zijn met advisering, commissiewerk en onderwijsactiviteiten. Maar er zullen ook nieuwe uitdagingen zijn, zoals duurzaamheidsprojecten, schilderen en musiceren, zaken waar ik ook nu al van geniet. 


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: maandag 21-10-2013 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier