Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Een nieuwe nier! Familietransplantatie van dichtbij (2)

Weblog van Tjalda de Schepper 

Tjalda de Schepper krijgt woensdag, midden in de Donorweek, een nier van haar moeder Joke de Haas. Met dit korte duo-blog houden ze ons op de hoogte.

Dinsdag: Vroeg op en door heel druk verkeer naar Leiden, niet prettig als je toch al stijf van de stress staat. Eerst naar de elfde verdieping en daar Tjalda geïnstalleerd, zoals die haar tas had volgepropt...

Na een poos wachten in het dagverblijf een intakegesprek en naar mijn kamer. Die ik wel voor mij alleen heb maar waar ik toch niet in het bed bij het raam mocht, beetje flauw. In het restaurant geluncht, hoop lekkere dingen uitgezocht daarna nog even bij Tjalda langs geweest.

De zenuwen zakken zo langzamerhand wat, al zit er wel van alles tegen. Het duurt eerst eindeloos voor de telefoon bij mijn bed komt en als hij eindelijk komt is 'ie zo dood als een pier. Het plaatsen van het infuus was ook behoorlijk pijnlijk, maar ja dat is nu ook achter de rug. Ook heb ik nog meegedaan aan een onderzoek naar pijnervaring, dat krijgt Tjalda morgen nog.

Net warm gegeten; ik moet zeggen: zelf kook ik lekkerder, maar het was te doen. Tussendoor nog wat met mijn handwerkjes bezig geweest. Verveel me ook wel een beetje, zal blij zijn als Rudolf straks komt op het bezoekuur, het is hier wel erg stil. Gelukkig is er het laptopje waarmee ik contact met Tjalda kan onderhouden.

sterren Gepubliceerd: woensdag 16-10-2013 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier