Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Een nieuwe nier! Familietransplantatie van dichtbij

Weblog van Tjalda de Schepper 

Tjalda de Schepper krijgt morgen, midden in de Donorweek, een nier van haar moeder Joke de Haas. Met dit korte duo-blog houden ze ons op de hoogte.

Dinsdag: Een nier van mijn moeder krijgen tijdens de nationale donorweek, kan het nog toepasselijker? Deze week gaat het dus eindelijk gebeuren.

Mijn tas is uitgepakt, mijn man weer naar het werk en mijn moeder is ook opgenomen. Nu is het wachten, alle tests waren goed dus morgenmiddag is het zo ver. Dan heb ik weer een nier die het doet! Als het tenminste echt doorgaat natuurlijk, want we zijn per slot van rekening al een week opgeschoven vanwege een postmortale donatie.

Toen hebben ze zelfs een andere levende donor weer wakker moeten maken en met ontvanger weer naar huis gestuurd. Het blijft dus afwachten tot ik weer wakker word! Dat maakt wel dat het nog steeds wat onwerkelijk voelt, ondanks alle co's, de zaalarts, de anesthesist en de verpleegkundigen die ik al aan mijn bed gehad heb. Toch slaan de zenuwen ook al flink toe. Hopelijk heb ik goed nieuws morgen!

sterren Gepubliceerd: dinsdag 15-10-2013 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Greet, Groningen
  03-01-2014 22:16

  Ik heb op 9 oktober 2013 een nier afgestaan aan mijn dochter.
  Ben erg blij dat ik dat voor haar heb kunnen doen.
  Met mij gaat het goed,met mijn dochter nog niet.
  Alles is nog erg onstabiel.
  Ik hoop dat alles goed komt!

 • Ans, Venray
  16-10-2013 09:56

  Ik heb 6 jaar geleden ook een nier afgestaan aan mijn dochter, het is het mooiste wat je kunt doen. Je schenkt haar dan voor de tweede keer het leven en het gaat geweldig !!!!!
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier