Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyse Máxima Medisch Centrum 50 jaar

Door Jeroen van Setten 

Het oude dialysecentrum in het
toenmalige Sint Joseph Ziekenhuis

Vijftig jaar geleden, in 1963, was het dialysecentrum een aanwinst voor nierpatiënten in de regio Eindhoven. Het toenmalige Sint Joseph Ziekenhuis startte als eerste in Zuid-Nederland en als eerste niet-academische ziekenhuis, een dialyseafdeling. Het Máxima Medisch Centrum viert dat jubileum met een symposium. Begin dit jaar opende het ziekenhuis ook een nieuwe dialyseafdeling in Veldhoven.

Tegenwoordig heeft het Máxima Medisch Centrum een dialysecentrum met vestigingen in Eindhoven en Veldhoven. Beide locaties zijn net verbouwd en voorzien van de modernste gemakken, wat bijdraagt aan een gemoedelijke en aangename sfeer. 'Dat is van niet te onderschatten belang voor onze patiënten die vaak en lang in ons huis zijn voor hun hemodialysebehandeling,' vertelt internist-nefroloog Arno Kuijper.

Het nieuwe centrum in MMC Veldhoven

'We zijn trots op onze professionals: bevoegd, bekwaam, bevlogen en altijd op zoek naar verbeteringen,' zegt nefroloog Charles Beerenhout. Het dialysecentrum staat bekend om zijn multidisciplinaire aanpak. Zo werken de internist-nefrologen nauw samen met medisch maatschappelijk werkers en diëtisten.

Patiënten kunnen voor dialyse niet alleen op de twee locaties terecht, er is ook actieve ondersteuning bij thuisdialyse beschikbaar. Daarnaast biedt het centrum op beide plaatsen vakantiedialyse en wordt er medisch-wetenschappelijk onderzoek gedaan.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 05-10-2013 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Webmaster MMC, Eindhoven
  12-11-2013 10:21

  Beste Thea,
  Hou daarvoor onze website in de gaten: http://www.werkenbijmmc.nl/vacatures

  Met vriendelijke groet,
  Webmaster MMC

 • Thea , Lemmens-Bos
  11-11-2013 16:06

  Gefeliciteerd!!

  Zijn er bij jullie nog vacatures voor dialyse
  verpleegkundigen?

  Groeten aan dr. Jacobine van Empten.
Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiënten

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen.

Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar. Het risico dat een infectie bij hen fataal afloopt, is reëel. Dr. Ron Gansevoort: 'We willen nagaan wat de prognose is van dialyse- en transplantatiepatiënten die COVID-19 positief zijn. Bovendien willen we nagaan wat risicofactoren zijn voor overlijden, in de hoop daaraan te kunnen sleutelen op korte termijn, zodat we prognose gunstig kunnen beïnvloeden.'

Er bestaat al een database met Europese gegevens over niervervangende therapie: de ERA-EDTA Registry. ERA-EDTA is de Europese organisatie die zich bezighoudt met ontwikkeling van kennis, onderzoek en scholing op het gebied van nierziekten, en voor dat doel ook jaarlijks een van de grootste nefrologiecongressen ter wereld organiseert. Deze database wordt gecoördineerd vanuit Amsterdam. Maar de gegevens hieruit zijn niet te herleiden op individueel niveau, wat voor de huidige crisis wel nodig is.

Lees meer »

Het kan altijd erger »

'Wat gaan we doen?' De ochtendzon gluurt langs de zijkant van de gordijnen en verlicht de slaapkamer een beetje. Mijn man zucht. 'Tja' begint hij: 'anderhalve meter afstand houden lukt niet in de auto. Dat betekent dat ik moet stoppen met de traumabegeleidingen.' Ik draai mijn hoofd terug en staar naar de vensterbank. 'Dat heeft nogal wat consequenties' zeg ik somber. Hij knikt. 'Ik krijg nu al afmeldingen en verzoeken om begeleidingen tijdelijk te stoppen.' Ik zucht.

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier