Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bij matige nierschade rijbewijs zonder keuring specialist

Door Jeroen van Setten 

Minister Melanie Schultz van
Haegen-Maas Geesteranus

Mensen met een nierfunctie van 30 tot 60 procent (stadium III) hoeven zich met onmiddelijke ingang niet meer door een specialist te laten keuren bij verlenging van hun rijbewijs. De minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen (VVD), versoepelt de regels voor deze groep met matige nierschade.

Volgens de minister kan bij ernstige nierschade 'plotselinge vermoeidheid of duizeligheid opkomen, wat kan leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties'. Bij een nierfunctie onder de dertig procent moet dan ook nog steeds een keuring door een specialist plaatsvinden.

Mensen met lichte tot matige nierschade krijgen voortaan, net als iedereen, een rijbewijs voor tien jaar in plaats van de huidige vijf jaar. 'Mijn streven is dat we een snel, transparant en duidelijk systeem hebben van medische keuringen bij het rijbewijs, waarbij we de burger niet onnodig belasten en geen strengere eisen stellen dan nodig is voor de verkeersveiligheid', zegt de minister.

'Het vereenvoudigen van deze regels betekent voor mensen met chronische nierschade dat het verlengen van een rijbewijs minder vaak hoeft, minder ingewikkeld is en minder geld kost.'

sterren Gepubliceerd: dinsdag 01-10-2013 | Reacties (9)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Margot
  07-10-2013 17:08

  @ Redactie: ik heb zolang als ik nierpatiŽnt ben, altijd mijn verantwoordelijkheid genomen. ik rijd niet als ik medicijnen gebruik die het reactievermogen beinvloeden danwel als ik te moe ben en mij niet goed kan concentreren. Dus ik neem echt mijn verantwoordelijkheid wel.
  Ik blijf er bij dat niet iedereen het Burgerlijk Wetboek van A tot Z kan kennen. Als dit zo zou zijn, zouden juristen en advocaten geen werk meer hebben.
  Dit soort kleine lettertjes KUN je domweg niet weten TOT je er op geattendeerd wordt.
  Dat kan een nefroloog zijn, maar ik zou het in zijn algemeenheid logischer vinden dat de ambtenaar op het gemeentehuis je het formulier waar iedereen het over heeft en mij dus onbekend is, overhandigd en als je een vraag met ja beantwoord dan uitleg krijgt hoe je verder moet handelen.
  Zo is het ook gegaan toen ik mijn invalidenparkeerkaart aanvroeg.
  Op het gemeentehuis werd mij stapje voor stapje uitgelegd hoe de procedure werkt.
  Ik heb al sinds april 2003 dezelfde uiterst bekwame nefroloog, we hebben het regelmatig over autorijden gehad, maar hij heeft nooit maar dan ook nooit iets over keuringen gezegd.
  Ik heb ook geen idee of hij het weet.
  Zal het hem in maart 2014 vragen, als ik weer heen moet.
  Overigens staat er niets op de site van de Rijksoverheid op de pagina Keuring Rijbewijs. Er wordt alleen melding gemaakt van 70+ers, autisten, bus- en vrachtwagenchauffeurs, maar niets over een medische aandoening....

 • Gouman Amersfoort
  07-10-2013 15:34

  Dit is op zich goed nieuws, maar wat ik me afvraag is hoe het zit met getransplanteerde nieren.
  Onze zoon heeft al 13 jaar een donornier die nog zeker binnen deze marge van 30 tot 60% valt. Hij is nu bezig met het halen van zijn rijbewijs. Is er misschien iemand die dit weet.

 • Edith Gerdes-Fama, papendrecht
  03-10-2013 12:47

  Ik ben al jaren nierpatiŽnt maar begin dit jaar kreeg ik een lichte beroerte met weinig gevolgen ( gelukkig). Moest gekeurd worden door de neuroloog daar kwam ik fluitend door maar doordat ze bij het cbr hadden gezien dat mijn nieren voor 9% werken moesten ze ook een schrijven van de Nefroloog deed ik dat niet werd mijn rijbewijs ingenomen.Mijn nerfoloog schreef een goede brief als nog bedankt.Ik nu weer mijn rijbewijs voor 5 jaar.

 • Ruudje
  03-10-2013 11:49

  @Margot: "Elke Nederlander wordt geacht de wet te kennen". Dat staat in de wet.

  PS: 'Elke Nederlander wordt geacht de wet te kennen' betekent niets anders dan dat je er bij een rechter niet mee wegkomt als je zegt dat je niet wist dat het verboden was linksaf te slaan zonder richting aan te geven. Gebrek aan wetskennis is geen excuus. (bron: http://www.andreehollander.nl/)

 • Margot
  03-10-2013 11:41

  Hoe moet de gemiddelde nederlander in vredesnaam weten dat je gezondheid een reden zou kunnen zijn dat je een of andere medische verklaring in moet vullen??? Als je zelf van mening bent dat je gewoon kunt autorijden, dat je rijvaardigheid ab-so-luut niet lijdt onder je ziekte, hoe moet het dan in vredesnaam in de gemiddelde nederlandse kop Łberhaupt opkomen dat hier regels voor bestaan??! Ik blijf van mening dat ALS dit zo is, de gemeente ambtenaar waar je je rijbewijs komt verlengen je hierop dient te wijzen. Je kunt niet van de gewone mens verwachten dat hij ALLE regelgeving in Nederland kent. Ik heb inmiddels op de site van de Rijksoverheid gekeken en daar staat NERGENS dat bij het AM rijbewijs (het oude B rijbewijs) (waarom deze naam is veranderd staat nergens) er een medische verklaring van toepassing zou zijn. Ik neem zelf mijn verantwoordelijkheid. Als ik te moe ben, rijd ik niet. Maar ik rijd beter dan heel veel mensen die zogenaamd gezond zijn. Laat mevrouw Schultz zich drukker maken om mensen die hun 'permis de conduire' geen eer aan doen!

 • Redactie
  03-10-2013 10:51

  Omdat de Nederlandse wetgeving geen meldplicht kent, vindt in principe tussen het behalen van een rijexamen en het bereiken van het zeventigste levensjaar geen beoordeling van de medische rijgeschiktheid plaats. Toch kunnen zich in die periode wijzigingen in de medische situatie voordoen die van invloed kunnen zijn op de rijgeschiktheid.

  Omdat de persoon in kwestie niet verplicht is dit te melden, kan hij gebruik blijven maken van zijn 'oude' rijbewijs. Hij voldoet echter niet meer aan de eis van medische geschiktheid op basis waarvan het rijbewijs destijds is afgegeven. Met andere woorden: het rijbewijs is wel een geldig rijbewijs maar niet voor de persoon in kwestie. Hij maakt in wezen gebruik van een Ďongeldig' rijbewijs.

  Voor de beoordeling van deze tussentijdse wijzigingen bestaan twee procedures, een vrijwillige en een onvrijwillige (een arts doet bijvoorbeeld 'aangifte'). De vrijwillige, binnen het CBR een tussentijdse melding genoemd, bestaat uit het op eigen initiatief aanvragen van een beoordeling van de gewijzigde medische situatie door het CBR.

  In enkele andere Europese landen zoals Engeland, BelgiŽ en Oostenrijk is deze tussentijdse melding wel verplicht maar in ons land wordt die overgelaten aan het verantwoordelijkheidsbesef van de rijbewijsbezitter. Een morele plicht is er mogelijk wel op grond van de artikelen 5 en 6 van de Wegenverkeerswet 1994 (de zogenaamde Ďkapstokartikelen'). Deze artikelen houden in dat elke weggebruiker verantwoordelijk is voor de veiligheid van zijn medeweggebruikers.

  Je kunt dus, zeker verzekeringstechnisch, in de problemen komen als je bij een ongeval betrokken raakt en blijkt dat je op dat moment niet (meer) voldoet aan de eisen die het CBR stelt.

 • bart, Urmond
  03-10-2013 10:27

  Ik mag toch zeer hopen dat dit voor bestuurders boven de 70 jaar geldt die sowieso al een medische keuring moesten hebben voor verlenging.
  Ik lees net dat CBR de veranwtoordelijkheid van het aanvragen van een keuring normaal bij de rijgbewijs bezitter laat. Tussentijdse melding is niet verplicht.
  wel kan je nefroloog bij CBR aangeven dat hij je niet geschikt acht om te rijden als daar aanleiding toe is.

 • Margot
  02-10-2013 11:55

  Waaaaaaaat? Sinds wanneer geldt dit? En hoe moet je dit in hemelsnaam weten???
  Hoe weet men op het gemeentehuis dat je een nierpatiŽnt bent?
  En wie gaat die keuring betalen?
  Heb in 2009 gewoon mijn rijbewijs verlengd.
  En zie ook het nut er niet van in.
  Er bestaat ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid.
  Laat mevrouw Schultz zich liever bezig houden met al die mensen die hun rijbewijs met de blue band zegeltjes hebben gehaald!

 • Margriet van Leeuwen, Veldhoven
  02-10-2013 11:22

  Eindelijk een minister die snapt dat chronisch zieke mensen al voor vele uitgaven staan vanwege hun ziekte, waardoor ze vaak een nijpend tekort aan financieŽn hebben en daarnaast vanwege hun nierfalen al genoeg afspraken in het ziekenhuis hebben. Ze willen de focus wel eens ergens anders op richten dan op het "zieke' stuk van hun leven.
Een COVID-19 patiŽnt belangrijker dan iemand met kanker?

Ze oogt sterk, is intelligent en strijdbaar. Als ik haar vraag of ze bij de NVN vrijwilliger wil worden bij de werkgroep ADPKD, zegt ze tot mijn grote blijdschap 'ja'. Met haar aanwezigheid worden we versterkt door een collega die weet waar ze het over heeft, zich aantoonbaar heeft ingelezen in het ziektebeeld en communicatief sterk is. Als voormalig persvoorlichter en communicatieadviseur bij verschillende bedrijven kan ze haar vrouwtje staan. 'Maar nu zit ik in de WIA. Ik kan helaas niet veel meer met 10% nierfunctie' vertelt ze als de coördinator van de werkgroep en ik haar online ontmoeten.

Lees meer »

Schiet mij maar lek »

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren.

Lees meer »

Het kan altijd erger »

'Wat gaan we doen?' De ochtendzon gluurt langs de zijkant van de gordijnen en verlicht de slaapkamer een beetje. Mijn man zucht. 'Tja' begint hij: 'anderhalve meter afstand houden lukt niet in de auto. Dat betekent dat ik moet stoppen met de traumabegeleidingen.' Ik draai mijn hoofd terug en staar naar de vensterbank. 'Dat heeft nogal wat consequenties' zeg ik somber. Hij knikt. 'Ik krijg nu al afmeldingen en verzoeken om begeleidingen tijdelijk te stoppen.' Ik zucht.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier