Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zeven vragen aan verpleegkundig specialist dialyse Paul Gundlach

Door Jeroen van Setten 

Paul Gundlach (1967) werkt in het
Maasstadziekenhuis in Rotterdam als Verpleeg-
kundig Specialist Dialyse en Interne Genees-
kunde. Hij studeerde in 2007 af aan de
Hogeschool Rotterdam als Master Advanced
Nursing Practice. Gundlach is sinds 2000
eindredacteur van Dialyse en Nefrologie
Magazine en heeft diverse neventaken binnen
de opleiding tot verpleegkundig specialist aan
de Hogeschool Rotterdam. In 2013 won hij de
Maria ter Welle innovatieprijs voor het project
'preventie nefrologische zorg loont'.

Waarom is uw beroep†zoín mooi vak†
De bandbreedte binnen de nefrologie. Met preventie om nierschade te voorkomen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Transplantatie is de beste behandeloptie maar†als dialyse dan toch noodzakelijk is, hebben we een variŽteit aan behandelingen. En dan is er ook nog een groep die niet kan starten met dialyse. Het bieden van de juiste palliatieve zorg voor deze groep mensen is evident. Het geeft veel voldoening om al de verschillende groepen patiŽnten te kunnen bijstaan.††

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Het combineren van 27 jaar ervaring in de gezondheidszorg in samenwerking met andere zorgprofessionals. In mijn geval bestaat dit uit medisch-verpleegkundig handelen in combinatie met het opzetten van beleid en het verrichten van onderzoek. Het minst gelukkig word ik overigens van bureaucratie in de zorg.†

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
Een patiŽnt die een geslaagde niertransplantatie onderging. De patient kreeg een donornier van zijn moeder, maar de moeder overleed kort na de operatie aan complicaties. De nieuwe, goed werkende, nier bij de patiŽnt liet een triest contrast zien met het overlijden van de donor. Gelukkig is dit soort complicaties zeldzaam.

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest trots
Als patiŽnten en familie zich dankbaar jegens mij tonen over de verleende zorg. Daarnaast zie ik het als een taak om jonge professionals binnen de gezondheidszorg mijn kennis en ervaring mee te geven. Verder ben ik trots op het totale pakket aan deskundigheidsbevorderende activiteiten binnen onze dialyseafdeling. ††

Waar zou meer of juist minder onderzoek naar gedaan moeten worden
Ik zou graag meer kwalitatief onderzoek zien binnen de nefrologie, met name onderzoek naar de kwaliteit van leven bij dialysepatiŽnten. Dit jaar neem ik na 14 jaar afscheid als eindredacteur van Dialyse en Nefrologie Magazine, het vak-verenigingsblad voor de dialyseverpleegkundige in Nederland waarin veel aandacht is voor onderzoek. Verpleegkundig specialisten verrichten al veel onderzoek. Dialyseverpleegkundigen zouden wel wat vaker mogen participeren binnen verpleegkundig onderzoek.

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste doen
Het verplicht stellen van een landelijk elektronisch patiŽntendossier. Als casemanager ben ik te veel tijd kwijt om duidelijkheid te krijgen over verleende zorg of voorgeschreven medicatie door andere zorgverleners.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Nostradamus heeft niets over mij vermeld in zijn werken maar ik zie mijzelf nog steeds binnen het vakgebied nefrologie werkzaam.


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar†redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: maandag 30-09-2013 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier