Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Verloop nierziekte kind onafhankelijk van inkomen ouders

Door Merel Dercksen 

Als kinderen met chronische nierproblemen de juiste zorg ontvangen, maakt het, voor de snelheid waarmee hun nierfunctie achteruit gaat, niet uit of ze uit een arme of een rijke familie komen. Wel komt bij kinderen van goed verdienende ouders de bloeddruk sneller onder controle en groeien ze beter door tot een normale lengte.

Een lagere sociaaleconomische status is een risicofactor voor chronische nierproblemen, hoewel de sterkte van het verband per land verschilt. Ook het risico op verergering van de nierproblemen is groter voor mensen met een lagere status. Dat geldt in elk geval voor volwassenen. Hoewel het niet onaannemelijk is dat dit ook voor kinderen opgaat, is dat niet eerder expliciet onderzocht.

In Canada en de verenigde Staten loopt de CKiD-studie, naar kinderen en jongeren tot 16 jaar met lichte tot matig ernstige nierschade. Onderzoekers uit die landen hebben 572 van de deelnemende kinderen gevolgd. Daarbij vroegen ze naar het inkomen van het gezin waarin de kinderen woonden. Ze verdeelden de kinderen in drie categorieën: hoog inkomen (75.000 dollar per jaar of meer), gemiddeld of laag (30.000 dollar per jaar of minder).

Kinderen uit gezinnen met lage of gemiddelde inkomens aan het begin van het onderzoek behoorden vaker tot een etnische minderheid, hadden vaker een laag opgeleide moeder of een bijkomende aandoening naast hun verminderde nierfunctie. Ook waren ze vaker het resultaat van een 'afwijkende' zwangerschap of geboorte. De gemiddelde nierfunctie aan het begin van het onderzoek was daarentegen in alle inkomensgroepen vergelijkbaar.

De gemiddelde afname in nierfunctie per jaar verschilde iets tussen de groepen, maar die verschillen waren te klein om significant te zijn. De bloeddruk kwam in de loop van de tijd bij alle groepen kinderen beter onder controle, maar onder kinderen uit gezinnen met hoge inkomens ging dat wel wat sneller. In alle groepen kwamen ten slotte kinderen met een groeiachterstand voor. De kinderen van goed verdienende ouders liepen die achterstand gedeeltelijk weer in, maar kinderen uit lagere sociaaleconomische milieus niet.

De onderzoekers tekenen zelf aan dat inkomen niet een op een overeenkomt met sociaaleconomische status, en dat de kinderen die in deze studie zijn opgenomen niet representatief zijn voor kinderen met chronische nierschade die onverzekerd zijn of geen adequate zorg krijgen. Dat komt vaker voor onder gezinnen met een laag inkomen en onder deze kinderen zouden de uitkomsten heel goed anders kunnen zijn.

sterren Gepubliceerd: donderdag 26-09-2013
Bron: American Journal of Kidney Diseases | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier