Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zeven vragen aan medisch maatschappelijk werker TheodŰr Vogels

Door Redactie NierNieuws 

TheodŰr Vogels (1965) is sinds 1987
maatschappelijk werker en werkt vanaf 1988
als medisch maatschappelijk werker in het
MŠxima Medisch Centrum. Eerst †in deeltijd, sinds
1999 fulltime voor CKD- en NVT-patiŽnten en hun
directe omgeving. Vogels is daarnaast actief bij†
diverse organisaties in binnen- en †buitenland†op
het terrein van de nefrologie. †

Waarom is medisch maatschappelijk werk op nefrologisch gebied zoín mooi vak
Het vak leent zich bij uitstek om een brug te slaan tussen de hoogtechnologische patiŽntenzorg aan mensen met nierfalen en de menselijke maat die daarbij nog wel eens uit het oog verloren wordt in de zorg.†

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Het maakt me gelukkig om in de predialysefase en vooral zoveel mogelijk geredeneerd vanuit de wensen en mogelijkheden van de patiŽnt en zijn of haar directe omgeving, een traject uit te puzzelen om het volle rendement uit het begrip 'Dialyse ŗ la Carte' te halen. De vraag beantwoorden wat er op een gegeven moment als therapie het beste in de situatie past en dit zonodig bijstellen als de situatie wijzigt. Het minst gelukkig maakt me het als we er met zijn allen niet in slagen dit te bereiken. ††

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
De levenskracht, creativiteit en het incasseringsvermogen van de mens blijft iedere keer toch weer een unieke ervaring. Speciaal is voor mij toch wel ťťn van onze patiŽnten die vorig jaar zijn 25-jarige thuishemodialyse 'vierde'. En hij deed dit vorige maand nog eens dunnetjes over vanwege zijn 40-jarige hemodialysejubileum. Deze patiŽnt ken ik al gedurende de 25 jaar dat ik voor de nefrologie werk en dat maakt het extra indrukwekkend. †††

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest en waarop het minst trots
Voornaamste is denk ik dat ik een getransplanteerde nierpatiŽnt succesvol kon helpen om hem in een opleidingstraject te krijgen, hij daardoor een betaalde baan kon vinden, vanuit die uitgangssituatie tevens een relatie kreeg en op die solide basis een gezin konden stichten.

Daarnaast ben ik er toch ook wel trots op dat ik op nationaal en internationaal vlak altijd heb geprobeerd kennis over te dragen en open †te staan voor en te leren van andermans praktijk. Het feit dat ik mede daarvoor in 2008 werd onderscheiden door de Amerikaanse collegae en de Nierstichting is me erg dierbaar.†Ik voel me ook bevoorrecht dat ik sinds 2008 deel uit maak van KDIGO. Deze organisatie is meer en meer richtinggevend in het samenbrengen van richtlijnen voor de behandeling van nierziekten. Ze zijn bovendien niet enkel gericht op de praktijk in de Westerse landen. Ze brengen ook in kaart waar behoefte is aan research op het gebied van nierziekten op vitale onderdelen.

Gelukkig moet ik er lang over nadenken waarop ik het minst trots ben, maar dat ik jarenlang onvoldoende zorg kon aanbieden aan onze patiŽnten en hun omgeving was ergerlijk. Dat kwam weliswaar ook door een structurele onderbezetting van onze discipline, maar daardoor was het nog niet minder frustrerend.

Waar zou meer of minder onderzoek naar gedaan moeten worden
Er zou meer onderzoek moeten worden gedaan naar de balans tussen biochemische en psychosociale factoren in de behandeling van nierziekten. De menselijke maat in het formuleren van prestatie-indicatoren, die nogal eens zijn gebaseerd op een abstract niveau waarin de cijfers belangrijker lijken dan het alledaagse leven van patiŽnten en hun omgeving. Ik kijk niet uit naar†het zoveelste onderzoek naar een behandeling die mijns inziens weinig effect heeft op de kwaliteit van leven van nierpatiŽnten en hun omgeving.

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste veranderen
Het eigen risico zou ik per direct opheffen. Ik ken erg weinig mensen die voor hun lol naar een ziekenhuis gaan. En ik zou een landelijk digitaal werkend medicijnpaspoort verplicht stellen, net zoals een 'basic EPD' waarin de patiŽnt ook echt centraal staat.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Dan ben ik nog wel te vinden op mijn huidige werkplek, want de nefrologie daar heb ik me in al die 25 jaar nog geen seconde in verveeld. Maar het kan ook zo maar zijn dat ik samen met mijn vrouw en onze honden (Geocachend) in de outdoors (meerdaagse) wandelingen maak; met mijn paard op stap ben; een zeiltrip aan het maken ben; of last but not least, de flora en fauna van de onderwaterwereld aan het bekijken ben.


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar†redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: donderdag 26-09-2013 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • mark van sambeeck
    27-09-2013 09:45

    Theo, ik wens je nog veel werkplezier de komende jaren! Leuk stuk om te lezen.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier