Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zeven vragen aan nefroloog Eltjo de Maar

Door Redactie NierNieuws 

Eltjo de Maar (1962) werkt sinds 5 jaar als
internist-nefroloog in het Wilhelmina Ziekenhuis
in Assen. Daarvoor was hij transplantatie-
nefroloog in het UMCG. Zijn opleiding tot
nefroloog deed hij in Groningen. In 2003
promoveerde hij op het proefschrift 'Changing
Images of Cytomegalovirus Infection'. 

Waarom is nefrologie zo’n mooi vak
Het proberen te begrijpen van de ingewikkelde processen die een rol spelen bij het ontstaan van nierziekte vind ik erg boeiend. Het stellen van de juiste diagnose door de combinatie van kennis, ervaring en creativiteit vind ik erg leuk. Het mooie van de nefrologie is dat als het niet goed gaat met je nierfunctie er mogelijkheden zijn de nierfunctie te vervangen door dialyse of transplantatie.  

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Gelukkig ben je als je je gezond voelt en je plezier in het leven en je werk hebt. Met veel nierpatiënten heb je een jarenlange relatie. Sommige patiënten ken ik al 25 jaar uit de tijd dat ik als co-assistent werkzaam was. Het doet je goed als het met hen en hun families goed gaat. Het minst gelukkig ben ik als ik zie dat de administratieve last de laatste jaren enorm is toegenomen. Dit gaat ten koste van de tijd die er is om met patiënten te praten.

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
Het overlijden van een aantal patiënten in het begin van mijn loopbaan als transplantatienefroloog door ernstige complicaties na niertransplantatie, zoals het ontstaan van lymfoomziekte of het krijgen van ernstige infecties.

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest trots
Ik ben trots op onze nierfalenpoli in het Wilhelmina Ziekenhuis. Ook ben ik trots op de goede samenwerking met de nefrologen uit Groningen waardoor het mogelijk is ook in een klein ziekenhuis zoals het WZA een prachtig dialysecentrum te hebben. Het minst trots ben ik dat er door tijdgebrek de helikopterview over hoe praktische zaken beter te organiseren, wel eens ontbreekt.

Waar zou meer of juist minder onderzoek naar gedaan moeten worden
Ik vind dat meer behandelingen in de nefrologie in trialverband zouden moeten plaatsvinden. En dat ook kleinere ziekenhuizen patiënten moeten kunnen aanmelden voor dergelijke trials. 

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste doen
Ik zou de frequente wijzigingen van merken of leveranciers van medicamenten die chronisch gebruikt moeten worden sterk willen reduceren. Deze wijzigingen die worden opgedragen door de zorgverzekeraars geven erg veel verwarring bij patiënten en leiden ook tot gevaarlijke situaties door bijvoorbeeld het dubbel of niet gebruiken van medicatie. Ook zou ik ervoor willen pleiten dat er veel meer know how en effort gestoken wordt in een goed elektronisch patiënten dossier, zodat niet elk ziekenhuis zijn eigen wiel moet uitvinden en de systemen vervolgens niet met elkaar kunnen samenwerken.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Over tien jaar hoop ik mijn werk nog met evenveel plezier te kunnen doen als nu. En ik hoop dat mijn kinderen, mijn vrouw en ik gezond zijn.


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: maandag 01-12-2014 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier