Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Spierkrampen door langdurig gebruik maagzuurremmers

Door Jeroen van Setten 

Als mensen die langdurig protonpompremmer zoals omeprazol slikken, last krijgen van spierkrampen of een verhoogde spierprikkelbaarheid (tetanie), kan er sprake zijn van een ernstig tekort aan magnesium en/of calcium. Dat meldt het Nederlands bijwerkingencentrum Lareb. Het centrum heeft hierover meer dan veertig meldingen gekregen.

Protonpompremmers zijn maagzuurremmers die worden gebruikt bij klachten over het terugvloeien van de maaginhoud in de slokdarm (refluxklachten), bij een maagzweer of als maagbeschermer bij langdurig gebruik van medicijnen die slecht zijn voor de maagwand. Veel getransplanteerden slikken protonpompremmers.

Langdurig gebruik kan, blijkt nu, leiden tot een ernstig gebrek aan magnesium. Door een tekort aan magnesium kan weer een tekort aan calcium ontstaan. Magnesium en calcium spelen een grote rol bij spiercontracties (samentrekking van spieren), waardoor bij een tekort aan deze stoffen, spierkrampen kunnen optreden.

Spierkramp kan in verschillende delen van het lichaam voorkomen, vaak in de kuiten. Maar er kan ook sprake zijn van tetanie, een syndroom dat gekenmerkt wordt door contracties van met name spieren in polsen en enkels, meestal gevolgd door krampen over het gehele lichaam.

sterren Gepubliceerd: zondag 15-09-2013 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • KD, Zuid Holland
  29-10-2015 11:17

  Deze spierkrampen komen van B12 te kort. Maagzuur remmers remmen ook de opname van B12 en dit is ZEER gevaarlijk. Als je maagzuur remmers neemt en je hebt last van allerlei symptomen, laat dan je B12 checken.

 • Alma Senders, Eindhoven
  29-10-2015 09:26

  Ik gebruikte ook omeprazol voor een maagbreukje. Ik ben sinds kort overgestapt op Iberogast druppels, op kruidenbasis, helpt bij mij wèl gelukkig!

 • Saskia de Vries, Gytsjerk
  10-06-2015 14:21

  Ik gebruik al zo'n 40 jaar maagzuurremmers vanwege een breukje in het middenrif. Ik heb zeer veel last van spierkrampen.Niet alleen in bene,maar ook in hals en slokdarm bijv. Zeer pijnlijk.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier