Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Spierkrampen door langdurig gebruik maagzuurremmers

Door Jeroen van Setten 

Als mensen die langdurig protonpompremmer zoals omeprazol slikken, last krijgen van spierkrampen of een verhoogde spierprikkelbaarheid (tetanie), kan er sprake zijn van een ernstig tekort aan magnesium en/of calcium. Dat meldt het Nederlands bijwerkingencentrum Lareb. Het centrum heeft hierover meer dan veertig meldingen gekregen.

Protonpompremmers zijn maagzuurremmers die worden gebruikt bij klachten over het terugvloeien van de maaginhoud in de slokdarm (refluxklachten), bij een maagzweer of als maagbeschermer bij langdurig gebruik van medicijnen die slecht zijn voor de maagwand. Veel getransplanteerden slikken protonpompremmers.

Langdurig gebruik kan, blijkt nu, leiden tot een ernstig gebrek aan magnesium. Door een tekort aan magnesium kan weer een tekort aan calcium ontstaan. Magnesium en calcium spelen een grote rol bij spiercontracties (samentrekking van spieren), waardoor bij een tekort aan deze stoffen, spierkrampen kunnen optreden.

Spierkramp kan in verschillende delen van het lichaam voorkomen, vaak in de kuiten. Maar er kan ook sprake zijn van tetanie, een syndroom dat gekenmerkt wordt door contracties van met name spieren in polsen en enkels, meestal gevolgd door krampen over het gehele lichaam.

sterren Gepubliceerd: zondag 15-09-2013 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • KD, Zuid Holland
  29-10-2015 11:17

  Deze spierkrampen komen van B12 te kort. Maagzuur remmers remmen ook de opname van B12 en dit is ZEER gevaarlijk. Als je maagzuur remmers neemt en je hebt last van allerlei symptomen, laat dan je B12 checken.

 • Alma Senders, Eindhoven
  29-10-2015 09:26

  Ik gebruikte ook omeprazol voor een maagbreukje. Ik ben sinds kort overgestapt op Iberogast druppels, op kruidenbasis, helpt bij mij wèl gelukkig!

 • Saskia de Vries, Gytsjerk
  10-06-2015 14:21

  Ik gebruik al zo'n 40 jaar maagzuurremmers vanwege een breukje in het middenrif. Ik heb zeer veel last van spierkrampen.Niet alleen in bene,maar ook in hals en slokdarm bijv. Zeer pijnlijk.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier