Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zeven vragen aan nefroloog Stefan Berger

Door Redactie NierNieuws 

Stefan Philip Berger (Johannesburg, Zuid
Afrika, 1969) werkt in het Erasmus MC Rotterdam
als internist-nefroloog, studeerde onder meer in
Witten/Herdecke (Duitsland) en promoveerde 
in 2009 in Leiden op het proefschrift “Innate 
Immune Functions in Kidney Transplantation”.
Berger is hoofdredacteur van de jonge periodiek
Nederlands Tijdschrift voor Nefrologie.

Waarom is nefrologie zo’n mooi vak
Nefrologie is een geweldig vak waarbij wij als zorgverleners op veel verschillende manieren kunnen helpen. We kunnen veel betekenen in de preventie van nierziekten, we kunnen bij verschillende nierziekten effectief behandelen en als het toch tot nierfalen komt, hebben we met dialyse en vooral transplantatie zeer effectieve mogelijkheden om de nierfunctie te vervangen. Het geeft me elke dag voldoening om deze patiëntengroep bij te staan. 

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Een patiënt met een verbeterende nierfunctie na een goed gekozen behandeling maakt mij het meest gelukkig. Het minst gelukkig ben ik als een jonge patiënt door gebrekkige inname van de voorgeschreven medicijnen zijn nierfunctie verliest.

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
Ik heb een paar jaar geleden voor een 92-jarige man met eindstadium nierfalen gezorgd. Toen het steeds slechter ging, vroeg hij om dialysebehandeling om nog voor zijn echtgenote met een beroerte te kunnen zorgen. Ondanks veel weerstand van verschillende betrokkenen, zijn wij toen toch met hemodialyse begonnen. Na anderhalf jaar overleed zijn vrouw. Kort na de begrafenis stopte hij de behandeling en overleed.

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest trots
Het maakt mij erg gelukkig en trots als een student of onderzoeker die ik begeleid goed presteert en hiervoor de nodige erkenning krijgt. 

Waar zou meer of juist minder onderzoek naar gedaan moeten worden
Het huidige inzicht dat wij onze behandeling veel meer op de individuele patiënt moeten toespitsen is een belangrijke stap. Dit betekent ook dat wij meer onderzoek moeten doen om de juiste argumenten voor deze individualisatie te verkrijgen. Waar we mee moeten oppassen zijn modes in het onderzoek. Ook in de wetenschap zijn er steeds weer hypes waarvan na een paar jaar niets meer over is. 

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste doen
Onmiddelijk toegeven dat het principe van marktwerking in de zorg niet tot kostenbesparing leidt.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Een ding is zeker. Als ik gezond ben, zal ik voor patiënten met nierziekten zorgen.


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: maandag 23-09-2013 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier