Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zeven vragen aan nefroloog Arjan van Zuilen

Door Redactie NierNieuws 

Arjan van Zuilen (1972) werkt in het UMC
Utrecht als internist-nefroloog, studeerde in
Nijmegen, werd opgeleid in Utrecht  en  
promoveerde in 2011 op het proefschrift 
“Masterplan: multifactorial approach and
superior treatment efficacy in renal patients
with the aid of nurse practitioners” 

Waarom is nefrologie zo’n mooi vak
Nefrologie is een enorm veelzijdig vak. Puzzelen over de reden van bijvoorbeeld nierfunctie-achteruitgang wordt afgewisseld met de hectiek van een nieraanbod of acute dialyse en de begeleiding van chronische patiënten door de verschillende fasen van hun nierpatiëntenbestaan. Daarmee bedoel ik dus vanaf chronische nierschade naar predialyse naar transplantatie of dialyse en verder. 

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Het meest gelukkig word ik van het gevoel dat je voor een patient echt een verschil gemaakt hebt. De alsmaar toenemende administratieve druk maakt mij wel regelmatig ongelukkig.

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
Er is niet één gebeurtenis maar ik vind het nog steeds indrukwekkend om een patiënt midden in de nacht te bellen dat er een nier beschikbaar is en dan een aantal uren later al samen met de patiënt te kunnen vaststellen dat er urine geproduceerd wordt en dat het getransplanteerde orgaan dus op gang is. 

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest trots
Op het MASTERPLAN onderzoek. Als arts-assistent interne geneeskunde raakte ik in 2004 bij dit project betrokken. Het doel was om de optimale implementatie van bestaande richtlijnen met de hulp van verpleegkundig specialisten bij 800 patiënten met chronische nierschade te onderzoeken en het effect hiervan op hart- en vaatziekten en nierfunctie-achteruitgang te bekijken. 

Met verpleegkundig specialisten samen is de studie ontworpen en uitgevoerd waarbij ik veel geleerd heb over het doen van onderzoek, projectmanagement, behandeling van chronische nierschade. Ik denk dat dit onderzoek een enorme boost heeft gegeven aan de inzet van verpleegkundig specialisten bij patiënten met chronische nierschade. In 2011 heb ik de resultaten over cardiovasculaire uitkomsten gepubliceerd in Kidney International en er mijn proefschrift over geschreven. Op hart- en vaatziekten kon geen duidelijk voordeel worden vastgesteld. Het zou wel eens kunnen dat er wel winst is als het gaat om nierfunctie-achteruitgang. Dat wordt op dit moment door een collega geanalyseerd en dat zou de bijdrage van een multifactoriële aanpak, ondersteund door een verpleegkundig specialist, echt aantonen.

Waar zou meer of minder onderzoek naar gedaan moeten worden
Binnen de nefrologie is er een groot tekort aan klinische studies. Nog steeds worden veel behandelingen geadviseerd op basis van onderzoek dat gedaan is bij andere patiëntgroepen zoals bij patiënten met suikerziekte. Grote studies naar het effect van behandelingen van de nierziekte, of het voorkomen van schade bij een gestoorde nierfunctie, blijven belangrijk. Als transplantatienefroloog zou ik natuurlijk ook graag onderzoek zien naar technieken en strategieën om de bijwerkingen van niertransplantatie en de afweerremmende medicijnen te verminderen en de lange termijnsoverleving van een transplantatienier wezenlijk te verbeteren. 

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste veranderen
Ik zou denk ik in ieder geval het actieve donor registratiesysteem snel invoeren. Op dit moment is van veel patiënten niet bekend of zij zouden willen doneren. Kort nadat een familie te horen heeft gekregen dat iemand is overleden of gaat overlijden moet dan een beslissing genomen worden over de vraag of die persoon een orgaan zou willen afstaan. Dat is heel veel verantwoordelijkheid in een zeer emotionele fase. Het wordt makkelijker voor familie als zij weten wat iemand tijdens zijn leven heeft gewild. Ik denk dat dit tot meer overleden donoren zou leiden. Dat is natuurlijk niet alleen van belang voor niertransplantatie maar ook voor hart-, long- en levertransplantatie, waarbij levende donatie veel gecompliceerder of onmogelijk is.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Ook ik kan niet in de toekomst kijken. Ik hoop vooral dat ik dan nog steeds in goede gezondheid verkeer en dat ik dan nog steeds mijn bijdrage kan leveren aan de begeleiding van patiënten met chronische nierschade en in het bijzonder van getransplanteerde patiënten. Hopelijk zijn er dan al wezenlijke stappen voorwaarts gezet om de lange-termijnprognose van een nier te verbeteren en de bijwerkingen van afweerremmende medicatie verder te verminderen.


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: donderdag 12-09-2013 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Aris Jan, IJsselstein
    13-09-2013 11:11

    Zijn enthousiasme, zijn kundigheid maar bovenal zijn nuchterheid maken hem tot de betere Nefroloog. Als patient wil je vaak veel, je denkt op iedere vraag (en op ieder verzoek) antwoord te kunnen krijgen maar dat is niet altijd reëel. Maar vragen staat bij hem altijd vrij! Daar neemt hjij de tijd voor.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier