Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe artikelreeks: Zorgwekkend geringe toename potentiŽle orgaandonoren

Door Hanne Dijkstra 

In 2008 presenteerde de Coördinatiegroep Orgaandonatie het Masterplan Orgaandonatie. Een strategie om het aantal postmortale transplantaties binnen vijf jaar met minstens 25 procent te doen toenemen. Het toenmalige kabinet nam het advies grotendeels over en een actieve campagne ging van start om meer donoren te werven. Het aantal postmortale orgaandonaties steeg in de periode tussen het gekozen startpunt (het gemiddelde van de jaren 2005-2007) tot 2012 van 635 naar 746. Dat is 17,5 procent en dus lager dan de doelstelling. Bovendien ziet het er naar uit dat 2013 lager gaat scoren dan 2012.

De toename van het aantal postmortale orgaandonaties die er wél is, kan aan meerdere factoren worden toegeschreven. De belangrijkste verklaring ligt in de ziekenhuizen; betere communicatie met de nabestaanden en technologische verbeteringen maken het mogelijk dat er meer postmortale transplantaties worden uitgevoerd.

De ontwikkelingen rondom orgaandonatie zijn niet louter positief. Ondanks intensieve campagnes van de overheid is het aantal geregistreerde orgaandonoren namelijk maar mondjesmaat toegenomen. Het totaal aantal geregistreerden in 2008 bedroeg 5,35 miljoen en in 2012 was dit aantal gestegen tot 5,70 miljoen. Nog geen derde van de bevolking. En van de geregistreerden gaf maar een kleine 60 procent toestemming voor orgaandonatie.

Geringe stijging registraties zorgwekkend
De beperkte toename van het aantal geregistreerde orgaandonoren is opvallend en zorgwekkend, want de vele publieke acties hebben dus tot relatief weinig resultaat geleid. Het is lastig om hiervoor een verklaring te geven en het roept de vraag op wat er gedaan kan worden om mensen toch over de streep te trekken. Een meerderheid van de mensen geeft namelijk aan in theorie wel bereid te zijn om orgaandonor te worden, maar dit vertaalt zich niet naar actief handelen en registratie in het donorregister. Hoe komt dit?

Veelzijdige benadering voor een helder overzicht
De komende weken zal NierNieuws deze vraag verkennen. Waarom vertaalt een positieve intentie zich niet naar actief handelen? In hoeverre worden onze keuzes door externe factoren beïnvloed en wat betekent dit voor het huidige beslissingssysteem? Wat zijn de ethische bezwaren rondom het invoeren van een alternatief beslissingssysteem zoals Actieve Donor Registratie?

We gaan met een gevarieerde en veelzijdige benadering, van de psychologie van onze besluitvorming tot een herziening van het huidige systeem, een completer en genuanceerder beeld presenteren van de problematiek rond orgaandonatie. Dit is hard nodig, want het aantal benodigde organen gaat de komende jaren alleen maar stijgen. De nu al schrijnende situatie wordt daarmee nog nijpender.

Bijlage: VWS kamerrbrief doelstelling masterplan Orgaandonatie - 2008

sterren Gepubliceerd: maandag 02-12-2013 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • 2MH, Arnhem
  02-12-2013 14:45

  De minimale stijging die het kabinet voor ogen had was t.o.v. van het gemiddelde van 2005-2007.

  Dat gemiddelde was 636 postmortale donaties. Dat moest groeien met minimaal 25% in 2013. Dat is 800 postmortale donaties!

  Dat 2008 een heel slecht jaar zou worden wist niemand bij de start van het masterplan in de zomer van 2008. Maar dan nu zeggen dat het is gestegen en dan 2008 als basis jaar nemen is niet juist.


  In 2007 waren er al 729 postmortale donaties in dat licht is de prestatie van 2012 niet zo sterk. De cijfers over 2013 zijn zelf zorgwekkend.
Nieuwe donorwet: berichten van het Bootcongres

Nog vier maanden, dan gaat de nieuwe donorwet in. Dat is niet alleen voor de 'gewone Nederlander' een verandering. Voor zorgverleners verandert er net zo goed van alles. En voor sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, is het nog een extra uitdaging om de beslissing te kunnen nemen die de nieuwe wet van ze vraagt. Tijdens de eerste ochtend van het jaarlijkse Bootcongres van de Nederlandse Transplantatie Vereniging, kregen de deelnemers een toelichting op de veranderingen en op de drempels en uitdagingen die met de nieuwe wet samenhangen.

Op de achtergrond wordt een nieuwe ICT-systeem gebouwd, dat volgens Lili Guo van het ministerie van VWS op schema ligt. Vanaf 1 juli krijgt iedere Nederlander van 18 jaar of ouder, die nog niets heeft laten vastleggen over al dan niet donor willen zijn, een brief met het verzoek iets te registreren. Wie daar niet op reageert, krijgt een tweede brief met hetzelfde verzoek. Inwoners die niets laten vastleggen, worden geregistreerd als iemand die geen bezwaar heeft tegen donatie. Ook daarover krijgt de betrokkene weer een brief.

Lees meer »

Oproep: Doneer 1 minuut »

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'. 50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier