Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe artikelreeks: Zorgwekkend geringe toename potentiŽle orgaandonoren

Door Hanne Dijkstra 

In 2008 presenteerde de Coördinatiegroep Orgaandonatie het Masterplan Orgaandonatie. Een strategie om het aantal postmortale transplantaties binnen vijf jaar met minstens 25 procent te doen toenemen. Het toenmalige kabinet nam het advies grotendeels over en een actieve campagne ging van start om meer donoren te werven. Het aantal postmortale orgaandonaties steeg in de periode tussen het gekozen startpunt (het gemiddelde van de jaren 2005-2007) tot 2012 van 635 naar 746. Dat is 17,5 procent en dus lager dan de doelstelling. Bovendien ziet het er naar uit dat 2013 lager gaat scoren dan 2012.

De toename van het aantal postmortale orgaandonaties die er wél is, kan aan meerdere factoren worden toegeschreven. De belangrijkste verklaring ligt in de ziekenhuizen; betere communicatie met de nabestaanden en technologische verbeteringen maken het mogelijk dat er meer postmortale transplantaties worden uitgevoerd.

De ontwikkelingen rondom orgaandonatie zijn niet louter positief. Ondanks intensieve campagnes van de overheid is het aantal geregistreerde orgaandonoren namelijk maar mondjesmaat toegenomen. Het totaal aantal geregistreerden in 2008 bedroeg 5,35 miljoen en in 2012 was dit aantal gestegen tot 5,70 miljoen. Nog geen derde van de bevolking. En van de geregistreerden gaf maar een kleine 60 procent toestemming voor orgaandonatie.

Geringe stijging registraties zorgwekkend
De beperkte toename van het aantal geregistreerde orgaandonoren is opvallend en zorgwekkend, want de vele publieke acties hebben dus tot relatief weinig resultaat geleid. Het is lastig om hiervoor een verklaring te geven en het roept de vraag op wat er gedaan kan worden om mensen toch over de streep te trekken. Een meerderheid van de mensen geeft namelijk aan in theorie wel bereid te zijn om orgaandonor te worden, maar dit vertaalt zich niet naar actief handelen en registratie in het donorregister. Hoe komt dit?

Veelzijdige benadering voor een helder overzicht
De komende weken zal NierNieuws deze vraag verkennen. Waarom vertaalt een positieve intentie zich niet naar actief handelen? In hoeverre worden onze keuzes door externe factoren beïnvloed en wat betekent dit voor het huidige beslissingssysteem? Wat zijn de ethische bezwaren rondom het invoeren van een alternatief beslissingssysteem zoals Actieve Donor Registratie?

We gaan met een gevarieerde en veelzijdige benadering, van de psychologie van onze besluitvorming tot een herziening van het huidige systeem, een completer en genuanceerder beeld presenteren van de problematiek rond orgaandonatie. Dit is hard nodig, want het aantal benodigde organen gaat de komende jaren alleen maar stijgen. De nu al schrijnende situatie wordt daarmee nog nijpender.

Bijlage: VWS kamerrbrief doelstelling masterplan Orgaandonatie - 2008

sterren Gepubliceerd: maandag 02-12-2013 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • 2MH, Arnhem
  02-12-2013 14:45

  De minimale stijging die het kabinet voor ogen had was t.o.v. van het gemiddelde van 2005-2007.

  Dat gemiddelde was 636 postmortale donaties. Dat moest groeien met minimaal 25% in 2013. Dat is 800 postmortale donaties!

  Dat 2008 een heel slecht jaar zou worden wist niemand bij de start van het masterplan in de zomer van 2008. Maar dan nu zeggen dat het is gestegen en dan 2008 als basis jaar nemen is niet juist.


  In 2007 waren er al 729 postmortale donaties in dat licht is de prestatie van 2012 niet zo sterk. De cijfers over 2013 zijn zelf zorgwekkend.
Syfilis komt vaker voor onder dialysepatiŽnten

Patiënten met nierfalen lopen een drie keer zo grote kans op syfilis als gezonde medemensen, althans in de Verenigde Staten. Het is belangrijk dat artsen hier alert op zijn, omdat syfilis in een vroeg stadium goed te behandelen is, maar onbehandeld ernstige gevolgen kan hebben.

Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), die veroorzaakt wordt door de bacterie Treponema pallidum. Een typisch verloop van de ziekte kent drie stadia: in het eerste stadium ontstaat een zweertje op de plek van de eerste besmetting (bijvoorbeeld de geslachtsdelen of de mond). Er is een tweede stadium waarbij huidafwijkingen ontstaan die echter niet jeuken, en een derde stadium waarbij het zenuwstelsel wordt aangetast, met vaak ernstige gevolgen voor de hersenen of het hart. Tussen het tweede en het derde stadium kunnen jaren verstrijken.

In de eerdere stadia is de ziekte goed te behandelen met antibiotica, en dus is het van belang er op tijd bij te zijn. Met het gebruik van antibiotica sinds de jaren 40, is het aantal gevallen van syfilis in de Westerse wereld drastisch gedaald. Sins de millenniumwisseling stijgt het aantal gevallen langzaam weer.

Lees meer »

Afweerweb uit witte bloedcel speelt belangrijke rol in auto-immuunziekten »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Laura van Dam uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) over haar onderzoek naar de rol van NETs (neutrofiel extracellulaire traps) in de pathofysiologie van ANCA-geassocieerde vasculitis (AAV) en Systemische Lupus Erythematosus (SLE). Laura heeft biomedische wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en heeft daarna via het SUMMA traject in Utrecht haar opleiding tot arts afgerond.

Lees meer »

Bioreactor als onderdeel van kunstnier bij varken ingebracht »

Amerikaanse onderzoekers zijn er in geslaagd een prototype van een 'bioreactor' die menselijke niercellen bevat, in varkens te implanteren. Deze bioreactor veroorzaakte geen afweerreactie, en ook werden er geen bloedpropjes gevormd. Dit is een belangrijke stap om zo'n bioreactor ook voor mensen geschikt te maken. Het tekort aan donornieren is een groot probleem; in de Verenigde Staten staan 100.000 nierpatiënten op de wachtlijst voor een nieuwe nier, terwijl er jaarlijks ongeveer 21.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier