Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zeven vragen aan nefroloog Chris Hagen

Door Redactie NierNieuws 

E.C. Hagen (1959) werkt in het Meander MC in
Amersfoort als internist-nefroloog, studeerde in
Leiden en promoveerde in 1997 op het
proefschrift “Antineutrophil cytoplasmic
antibodies and systemic vasculitis”.
Zijn belangrijkste nevenfunctie: tot maart 2013
voorzitter sectie kwaliteit NfN Nu actief binnen
initiatief “Gezonde Nieren” Voorzitter Maatschap
Interne geneeskunde/MDL Meander MC Lid
werkgroep STOP Chronische Nierschade

Waarom is nefrologie zo’n mooi vak
Het heeft het beste van twee werelden in zich: zowel acuut als chronisch. Uitdagende technische aspecten. Ingewikkelde pathofysiologie. Ingrepen. Het heeft veel raakvlakken met andere specialismen en vereist daarin een coördinerende rol.

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
De mogelijkheid mensen in een benarde positie te helpen wat van hun leven te maken en de mogelijkheid bij te dragen aan verbetering van de kwaliteit van de dialysezorg. Het woud aan regelgeving, een volledig over de top geregeld registratiesysteem ongeschikt voor beschouwende medische zorg en de consequent verkeerde beeldvorming van de medisch specialist in de pers maken me het minst gelukkig.

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
De verhalen van de patiënten die zeven jaar geleden 's nachts gingen dialyseren en die vertelden hoe ze vooruit gingen.

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest en het minst trots
Het starten van nachtelijke centrumdialyse in Meander MC en de navolging die het gekregen heeft in het land. En het minst het moeten teleurstellen van centra die hun kwaliteitscertificaat niet haalden. Kwam gelukkig weinig voor.

Waar zou meer of juist minder onderzoek naar gedaan moeten worden
Meer vergelijkend klinisch onderzoek in de nefrologie: clinical trials. Niets minder! Meer!

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste veranderen
Ik zou het DOT-systeem afschaffen en een echt transparant en simpel verrichtingenregistratiesysteem maken.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Over tien jaar bouw ik mijn werk in Meander Medisch Centrum langzaam af en werk ik aan een nieuw concept om een vernieuwde dialysetechniek (de draagbare kunstnier?) uit de opstartfase te tillen naar algemene toepassing.


Dit is de eerste in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: maandag 02-09-2013 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier