Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Heb je de keus, kies dan voor oudere levende donor'

Door Merel Dercksen 

Klik voor vergroting

Onderzoeker drs. K.W.J. Klop

Het tekort aan nierdonoren zou deels opgevangen kunnen worden door meer oudere levende donoren. Maar herstellen zij wel net zo goed als jongeren? Nederlandse onderzoekers hebben een andere benadering dan gebruikelijk hiervoor gekozen. Zij stelden zich de vraag: voelen oudere donoren zich net zo snel hersteld na de operatie, als jongere? Het onverwachte antwoord luidt: nee, sneller. Eerste auteur Karel Klop (Erasmus MC): 'Als je de keus hebt uit een donor van 70 en een donor van 30, die allebei even geschikt zijn, kies dan de donor van 70'.

Zowel artsen en patiënten als potentiële nierdonoren zelf zijn erg voorzichtig met het inzetten van oudere donoren. Ouderen hebben vaker kleine kwaaltjes, en ze herstellen objectief gezien vaak minder snel dan mensen die enige tientallen jaren jonger zijn. Maar wat vinden de ouderen die een nier gedoneerd hebben zelf van het effect dat de ingreep op hun kwaliteit van leven heeft?

In het Erasmus MC worden veel nieren van levende donoren getransplanteerd, nu zo'n 150 per jaar. Hier zitten, vergeleken met andere centra, relatief veel oudere donoren tussen. Dat maakt deze populatie geschikt om oudere en jongere donoren met elkaar te vergelijken. De onderzoekers vroegen tussen mei 2001 en oktober 2010 aan 501 levende donoren om een vragenlijst in te vullen, de Short Form-36 questionnaire. Deze vragenlijst meet wat de respondent zelf ervaart aan bijvoorbeeld pijn en 'vitaliteit'. De donoren vulden de lijst in voor ze geopereerd werden, en 1, 3, 6 en 12 maanden erna. De onderzoeksgroep bestond uit 135 donoren van 60 jaar of ouder, en 366 jonger dan 60. Bijna allemaal vulden ze alle vragenlijsten in.

Zoals verwacht hadden de ouderen vaker last van kleine kwaaltjes of onvolkomenheden: ze waren vaker iets te dik, of hadden een licht verhoogde bloeddruk. Maar dat blijkt niet te betekenen dat ze zich minder snel hersteld voelen. Een maand na de operatie lag de score van de oudere donoren op de gebieden 'pijn', 'rolbeperkingen door fysieke gezondheidsproblemen' en 'vitaliteit' dichter bij hun antwoorden van voor de operatie, dan dat dat bij de jongere donoren het geval was. Ook na drie maanden voelden de oudere donoren zich beter hersteld, dan de jongere. Na een jaar voelden de jongere donoren zich wel wat beter hersteld op het gebied 'fysieke functie' dan de oudere.

Een verklaring voor het feit dat oudere donoren zich sneller weer op de been voelen, is er nog niet. Klop: 'Kwaliteit van leven is een subjectief begrip. We hebben er al wel met psychologen over gesproken, maar kunnen alleen nog speculeren over de redenen. Wat mee zou kunnen spelen, is dat er van ouderen minder snel weer van alles verwacht wordt, waardoor ze de tijd kunnen nemen om te herstellen en niet overvraagd worden. Misschien zijn ze ook wel beter dan jongere donoren in staat om alles in perspectief te plaatsen, en beïnvloedt pijn hun kwaliteit van leven minder.'

Oudere donoren herstellen relatief snel, concluderen de onderzoekers. Het vooruitzicht ook na de operatie een zeer goede kwaliteit van leven te hebben, kan individuele oudere potentiële donoren helpen overtuigen hun nier af te staan. Klop voegt daar aan toe: 'Dit overtuigt hopelijk ook artsen dat ze niet zo huiverig hoeven te zijn om ouderen die een nier willen afstaan als geschikt te beoordelen.'

sterren Gepubliceerd: maandag 26-08-2013
Bron: onderzoek: Transplantation | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier