Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Proces tegen arts Duits transplantatieschandaal van start

Door Merel Dercksen 

'Doodslag op elf patiënten? Ik ben onschuldig.' In het Duitse Göttingen is het proces begonnen tegen de arts die in dezelfde stad gefraudeerd zou hebben met wachtlijsten voor transplantatiepatiënten, meldt de Norddeutscher Rundfunk. De arts (46) zou op papier sommige patiënten zieker hebben doen voorkomen dan ze waren, zodat ze eerder een (lever)transplantatie kregen. Dit deed hij bijvoorbeeld door te vermelden dat ze ook dialyseerden. Andere patiënten zouden daardoor onnodig overleden zijn. Volgens de arts is hij onschuldig, 'hij was er altijd voor zijn patiënten'.

Het hoofd van de transplantatieafdeling van de universiteitskliniek in Göttingen zit al acht maanden in voorarrest. Behalve doodslag op elf patiënten, legt de staatsaanklager hem ook nog in drie gevallen het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel met de dood tot gevolg ten laste. Dit betreft patiënten bij wie hij een lever getransplanteerd zou hebben, terwijl dat onnodig was. Alle drie de patiënten zijn kort na deze operatie overleden. De verdediging noemt deze aanklacht absurd: de indicatie zou door een internist gesteld zijn, nog voor de aangeklaagde arts de patiënten gezien had.

De aanklager eist een beroepsverbod voor de arts. Hij zou namelijk ook meerdere malen een lever getransplanteerd hebben naar een alcoholicus, die nog niet de vereiste zes maanden 'droog stond'. 'Het is niet aan mij om deze mensen achterna te lopen om te zien of ze misschien alcohol nuttigen. Had ik een jonge moeder van twee kinderen dan een transplantatie moeten weigeren?' De verdediging stelt op dit punt dat de alcoholrichtlijn bij levertransplantaties discriminerend is, omdat die verslaafden veroordeelt tot overlijden.

De arts voert aan dat hij juist niet de onbetrouwbare persoon is zoals hij in de aanklacht wordt afgeschilderd. Geld is bijvoorbeeld nooit van belang geweest: integendeel, hij stelt zelfs sinds zijn aantreden in Göttingen in 2008 ervoor gepleit te hebben de financiële bonus op transplantaties af te schaffen, omdat die een perverse prikkel vormen. 

Het wordt een langdurig proces: de aanklacht omvat 156 pagina's, er zijn 42 dagen ter behandeling ingepland en 30 getuigen opgeroepen. Vanwege vluchtgevaar heeft de arts sinds januari vastgezeten, en dat blijft hij voorlopig ook. Een uitspraak wordt op zijn vroegst in januari 2014 verwacht. In het geval van een veroordeling wacht de arts ten minste drie jaar gevangenisstraf. Deskundigen verwachten dat de uitspraak hoe dan ook aangevochten zal worden tot op bondsniveau.

De bereidheid tot donatie in Duitsland is door schandalen als deze aanmerkelijk gedaald.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 20-08-2013
Bron: Norddeutscher Rundfunk | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier