Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Chirurg eerste Nederlandse niertransplantatie prof.dr. J.L. Terpstra overleden

Door Jeroen van Setten 

Op zaterdag 27 juli 2013 is de vroegere Leidse hoogleraar heelkunde dr. J.L. (Hans) Terpstra overleden. Terpstra, die als vaatchirurg mede aan de wieg stond van de eerste niertransplantatie in Nederland en erelid was van de Nederlandse Transplantatievereniging, werd 85 jaar.

Professor Terpstra was sinds 1993 met emeritaat maar stond bekend om zijn lange werkweken en gedreven kunde. Zijn bijzondere interesse ging uit naar orgaantransplantatie en in 1966 voerde hij samen met onder meer Jon van Rood, de latere Eurotransplantoprichter, de eerste niertransplantatie in Nederland uit. In datzelfde jaar transplanteerde hij ook voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een lever.

Al vanaf 1960 werd in Leiden met niertransplantaties geëxperimenteerd bij honden en varkens. Terpstra was vanuit het Diakonessenhuis in Utrecht, waar hij werd opgeleid, naar Leiden verhuisd. In 1966 verrichtte hij mede de eerste succesvolle levende transplantatie bij een mens. In 1968 volgde de eerste niertransplantatie met een orgaan van een hersendode donor.

De laatste jaren was Terpstra zelf dialysepatiënt. Een procedure waarvoor hij in het verleden veel shuntoperaties had uitgevoerd en die hij met de niertransplantatie voor velen overbodig heeft helpen maken.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 02-08-2013 | Reacties (6)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • René Prins, Joure
  30-06-2016 08:20

  Geachte redactie, allereerst wil ik u mijn excuus aanbieden. Bij navraag in de familie blijkt, dat de operatie waar ik het over had ergens in 1970 plaats had gevonden. Dit strookt met gegevens uit de stamboom. Deze operatie vond dus plaats nadat uw vermelde transplantatie plaatsvond. Details en namen zal ik u mailen.

 • Redactie
  29-06-2016 19:58

  Wij zijn zeker geïnteresseerd in deze overlevering. U kunt ons bereiken via het algemene mailadres van de redactie: redactie@niernieuws.nl

 • René Prins, Joure
  29-06-2016 19:42

  Ja, mijn bronnen zijn van de persoon, die zijn nier heeft afgestaan aan de andere persoon, die die nier heeft gekregen. Dus het is mijn mondeling verteld.
  Om privacy reden wil ik hier geen namen noemen, maar per mail wil ik u er graag over vertellen.

  Deze persoon leeft nog en kan u er meer over vertellen. Toevallig is zijn dochter nu zelf een chirurg en zij kan u er ook meer over vertellen.

  Zo weet ik, dat de operatie in Leeuwarden is gebeurd met een Amerikaans medisch tijdschrift naast de operatie tafel. Daarin stond met tekst en tekeningen precies omschreven, hoe een nier getransplanteerd moest worden.

 • Redactie
  29-06-2016 18:34

  Al onze bronnen kennen de Nederlandse primeur toe aan het Leidse academisch ziekenhuis in 1966. Daarmee vervalt de optie van een Europese primeur elders in Nederland lijkt ons. Kunt u uw bronnen aangeven? We zijn wel geïnteresseerd.

 • René Prins, Joure
  29-06-2016 17:31

  Ik heb begrepen, dat de eerste Niertransplantatie in Europa in het ziekenhuis van Leeuwarden gebeurd is. Het was toen groot nieuws en werd zelfs voorgelezen in het 8-uur journaal.
  In dat geval klopt dit artikel niet. Wat is nou de waarheid?

 • H. ter Brugge, Stompetoren
  05-08-2013 15:21

  Na 5 jaar haemodialyse, 4 september 1991 getransplanteerd (postmortale nier) in LUMC. Chirurg bleek dr. Terpstra. Ik vroeg nog ; "is dat nog wat die Terpstra"?. De beste volgens de artsen aldaar. Na verkoever bleek de urine niet vlot af te lopen naar de blaas. Twee keer gecheckt volgens chirurg dr. Terpstra, dus kraantje erop en 6 weken afwachten. Bleek gewoon oedeem ofzo en na die 6 weken nu al 22 jaar plassen als een tierelier met een stabiele nierfunctie. Kortgeleden zei een specialist nog bij een röntgenonderzoek in het MCA dat de urineafvoer zo keurig in de blaas was ingenaaid, technisch perfect. Goeie vent die Terpstra, R.I.P.
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf – Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs € 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier