Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Evy van Kempen Foundation voor ouders in financiŽle nood

Door Anneke van der Stouwe 

Eind 2006 kwam ze net kijken bij de Stichting Sport en Transplantatie: zwemster Evy van Kempen, amper drie jaar na haar harttransplantatie. Een jaar later kaapte ze in Bangkok al meteen twee bronzen medailles weg. Gold Coast moest ze overslaan om 'even een niertransplantatie te doen', in Göteborg haalde ze tweemaal zilver en eenmaal brons en nu is ze onderweg naar goud in Durban.

Na botkanker in de knie, waarvan ze geneest na een half jaar chemo en een jaar aan een extern kunsthart, gevolgd door een harttransplantatie, lijkt het leven van Evy van Kempen (27) weer even tot rust te komen. Wel zijn haar nieren er slecht aan toe door de chemokuren en de medicatie tegen afstoting van haar donorhart. Ze weet dat ze ooit een niertransplantatie zal moeten ondergaan. ‘Dat mijn nieren er in één keer mee ophielden, was erg onverwacht’, begint Evy haar verhaal. ‘Ik kreeg voor een hartonderzoek contrastvloeistof toegediend en ja, dat is niet best voor de nieren. Maar dat ze zomaar ineens stopten…’ Evy klinkt heel verbaasd alsof ze er nog niet over uit kan. ‘Ik moest acuut aan de dialyse. Mijn ouders wilden een nier afstaan, maar ze matchten niet. Ik heb een lastige bloedgroep. Toen het cross-overtraject maar in. Mijn moeder zou doneren, maar we hadden steeds een mismatch. Ondertussen hield ik de datum van de WTG in Gold Coast bij. Je moet namelijk een halfjaar getransplanteerd zijn’, verklaart ze nader, ‘om mee te mogen doen aan de spelen. Ik zat vertwijfeld te rekenen: nog 7 dagen om getransplanteerd te worden…’

Ons mam heeft gedoneerd
Evy krijgt uiteindelijk een nier van een levende, anonieme donor, ze is dan 23. Hoewel ze niet meer deel uitmaken van het cross-overtraject, doneert haar moeder toch een nier aan een vreemde ontvanger. ‘Ons mam zou toch een nier kwijt zijn, aan mij of aan iemand anders. Ze wilde er iemand gelukkig mee maken zoals ik gelukkig ben met mijn nier.’ Evy vertelt het vol trots, zoals ze trots is op alles wat haar ouders door haar ziekte voor haar hebben overgehad.

Door mijn ziekte zijn mijn ouders diep in de schulden geraakt

Geen werk, geen geld
Evy’s vader is zzp’er en heeft tijdens Evy’s verblijf in Berlijn geen inkomsten. Haar moeder is in loondienst, maar neemt onbetaald verlof om Evy te verzorgen als ze met haar kunsthart thuiskomt. ‘We kregen PGB, exact berekend naar de zorg die ik nodig had. Na verloop van tijd kwam er een andere contactpersoon die het PGB introk. Sterker nog, we moesten alles terugbetalen. Mijn moeder had niet zo stom moeten zijn om vrijwillig onbetaald verlof te nemen. Zelfs de ombudsman wilde zijn vingers er niet aan branden.’ Evy’s vader, die van de gemeente een toeslag krijgt bovenop zijn magere inkomen, krijgt te horen dat ook hij alles moet terugbetalen. ‘Hij zat net boven een bepaald minimum.’ Het verhaal wordt nog gekker: de kindertoeslag van het gezin Van Kempen met drie kinderen wordt volledig ingetrokken. Evy is namelijk leerplichtig en zou met kunsthart en al gewoon naar school moeten... Omdat vader en moeder Van Kempen slechte opvoeders zijn, krijgen ze helemaal geen kindertoeslag meer. Daar zit je dan, geen werk en geen geld.

World Transplant Games 2013 - NierNieuws volgt een aantal sporters die door Stichting Sport en Transplantatie (SET) afgevaardigd worden naar de WTG. De missie van SET is bijdragen aan een positieve beeldvorming over orgaantransplantatie door sport en daarmee donorregistratie bevorderen.

Wensboom
In Tilburg staat er rond de Kerst altijd een Wensboom. Evy’s wens wordt vervuld omdat hij zo bijzonder is. Ze wenst namelijk geen eindeloze gezondheid, maar een foundation voor ouders die door plotselinge ziekte van hun kind in financiële problemen komen.

‘Het is raar dat ouders voor wie de wereld al helemaal instort, óók nog eens financieel aan de grond raken’, meent Evy verontwaardigd. ‘Zoiets zou niet mogelijk moeten zijn in Nederland, maar helaas… Daarom wil ik met mijn foundation (www.evyvankempenfoundation.nl) een steentje bijdragen en het financiële leed wat verzachten. We moeten groter en bekender worden, maar daar probeer ik met mijn sportprestaties aan bij te dragen.’

sterren Gepubliceerd: maandag 22-07-2013 | Nog geen reacties
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Wiskundig model maakt schatting van druk in nierfilters »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Didier Collard over het onderzoek naar het meten van druk in de nierfilters in het Amsterdam UMC. Didier heeft een bachelor wiskunde en natuurkunde gedaan, gevolgd door een master mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Via de zij-instroom is hij daarna geneeskunde gaan studeren en hij heeft inmiddels zijn opleiding tot arts afgerond.

Lees meer »

Weer grote prijs voor Martin de Borst »

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier