Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Verenigd Koninkrijk wordt land met meeste donoren'

Door Merel Dercksen 

Vijf jaar geleden lanceerde de Britse werkgroep Organ Donation Taskforce de strategie 'Organs for Transplants', met als doel het aantal transplantaties in 2013 sterk verhoogd te hebben. Dat is geslaagd, maar er is nog steeds een tekort. Vandaar dat NHS Blood and Transplant nu een nieuw plan de wereld in geholpen heeft: Taking Organ Transplantation to 2020. Alle vier de ministers van gezondheid van de landen die samen het Verenigd Koninkrijk vormen, hebben de strategie onderschreven.

In de vorige strategie werd sterk ingezet op het opnemen van orgaandonatie in de normale zorg aan het einde van het leven. Dit heeft er toe geleid dat in vijf jaar tijd het aantal postmortale donoren is gestegen met 50%, en het aantal transplantaties met 30,5%. Maar nog steeds staan er meer dan 7.000 mensen op de Britse wachtlijsten en sterven er elk jaar ongeveer 1.300 van hen. Op basis van de successen en mislukkingen van de afgelopen jaren is er daarom nu een vervolg gekomen op de vorige strategie, die het aantal transplantaties nog verder omhoog moet brengen.

In de nieuwe strategie maakt de NHS onderscheid in vier groepen, die elk een bijdrage moeten leveren, wil de strategie een succes kunnen worden. Als eerste zijn dat burgers: zij moeten er trots op worden donor te kunnen zijn. Daarnaast moeten er in de ziekenhuizen verdere verbeteringen worden doorgevoerd, zowel op het gebied van donatie als van transplantatie: in alle NHS-ziekenhuizen moet 'excellente zorg' standaard beschikbaar zijn en geboden worden, zodat elke donor alle organen kan doneren die hij wil. Bij de transplantatiebetrokkenen is de ondersteuning van chirurgen van belang, zodat zij de juiste organen veilig bij de meest geschikte ontvanger kunnen transplanteren. NHS Blood and Transplant zelf ten slotte dient betere ondersteuningssystemen en processen te ontwikkelen die het mogelijk maken meer donaties en transplantaties te laten plaatsvinden.

Idealiter wordt iedere overledene voorbereid alsof hij gaat doneren, zodat er nooit organen verloren kunnen gaan, schrijft de NHS. In de praktijk is dat niet zo. Wales heeft recent een systeem ingevoerd dat mensen die niets hebben laten vastleggen beschouwt als donor, totdat eventueel de familie geen toestemming geeft. Noord-Ierland kijkt naar de mogelijkheden van een vergelijkbaar systeem. NHS wacht eerst de ervaringen in Wales af, en stuurt dan mogelijk aan op invoering in het hele VK.

Het streven is om in 2020 een van de hoogste percentages donoren te wereld te hebben, waarbij zo min mogelijk organen verloren gaan. Om de daarvoor benodigde veranderingen per groep belanghebbenden doorgevoerd te krijgen, heeft de NHS een uitgebreid stappenplan ontwikkeld. De eerste stap, steun van de verantwoordelijke ministers, is al gezet. Alle vier spraken ze zich uit voor de plannen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 17-07-2013
Bron: Taking Organ Transplantation to 2020 | Nog geen reacties
Nieuwe donorwet: berichten van het Bootcongres

Nog vier maanden, dan gaat de nieuwe donorwet in. Dat is niet alleen voor de 'gewone Nederlander' een verandering. Voor zorgverleners verandert er net zo goed van alles. En voor sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, is het nog een extra uitdaging om de beslissing te kunnen nemen die de nieuwe wet van ze vraagt. Tijdens de eerste ochtend van het jaarlijkse Bootcongres van de Nederlandse Transplantatie Vereniging, kregen de deelnemers een toelichting op de veranderingen en op de drempels en uitdagingen die met de nieuwe wet samenhangen.

Op de achtergrond wordt een nieuwe ICT-systeem gebouwd, dat volgens Lili Guo van het ministerie van VWS op schema ligt. Vanaf 1 juli krijgt iedere Nederlander van 18 jaar of ouder, die nog niets heeft laten vastleggen over al dan niet donor willen zijn, een brief met het verzoek iets te registreren. Wie daar niet op reageert, krijgt een tweede brief met hetzelfde verzoek. Inwoners die niets laten vastleggen, worden geregistreerd als iemand die geen bezwaar heeft tegen donatie. Ook daarover krijgt de betrokkene weer een brief.

Lees meer »

Oproep: Doneer 1 minuut »

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'. 50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier