Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Verenigd Koninkrijk wordt land met meeste donoren'

Door Merel Dercksen 

Vijf jaar geleden lanceerde de Britse werkgroep Organ Donation Taskforce de strategie 'Organs for Transplants', met als doel het aantal transplantaties in 2013 sterk verhoogd te hebben. Dat is geslaagd, maar er is nog steeds een tekort. Vandaar dat NHS Blood and Transplant nu een nieuw plan de wereld in geholpen heeft: Taking Organ Transplantation to 2020. Alle vier de ministers van gezondheid van de landen die samen het Verenigd Koninkrijk vormen, hebben de strategie onderschreven.

In de vorige strategie werd sterk ingezet op het opnemen van orgaandonatie in de normale zorg aan het einde van het leven. Dit heeft er toe geleid dat in vijf jaar tijd het aantal postmortale donoren is gestegen met 50%, en het aantal transplantaties met 30,5%. Maar nog steeds staan er meer dan 7.000 mensen op de Britse wachtlijsten en sterven er elk jaar ongeveer 1.300 van hen. Op basis van de successen en mislukkingen van de afgelopen jaren is er daarom nu een vervolg gekomen op de vorige strategie, die het aantal transplantaties nog verder omhoog moet brengen.

In de nieuwe strategie maakt de NHS onderscheid in vier groepen, die elk een bijdrage moeten leveren, wil de strategie een succes kunnen worden. Als eerste zijn dat burgers: zij moeten er trots op worden donor te kunnen zijn. Daarnaast moeten er in de ziekenhuizen verdere verbeteringen worden doorgevoerd, zowel op het gebied van donatie als van transplantatie: in alle NHS-ziekenhuizen moet 'excellente zorg' standaard beschikbaar zijn en geboden worden, zodat elke donor alle organen kan doneren die hij wil. Bij de transplantatiebetrokkenen is de ondersteuning van chirurgen van belang, zodat zij de juiste organen veilig bij de meest geschikte ontvanger kunnen transplanteren. NHS Blood and Transplant zelf ten slotte dient betere ondersteuningssystemen en processen te ontwikkelen die het mogelijk maken meer donaties en transplantaties te laten plaatsvinden.

Idealiter wordt iedere overledene voorbereid alsof hij gaat doneren, zodat er nooit organen verloren kunnen gaan, schrijft de NHS. In de praktijk is dat niet zo. Wales heeft recent een systeem ingevoerd dat mensen die niets hebben laten vastleggen beschouwt als donor, totdat eventueel de familie geen toestemming geeft. Noord-Ierland kijkt naar de mogelijkheden van een vergelijkbaar systeem. NHS wacht eerst de ervaringen in Wales af, en stuurt dan mogelijk aan op invoering in het hele VK.

Het streven is om in 2020 een van de hoogste percentages donoren te wereld te hebben, waarbij zo min mogelijk organen verloren gaan. Om de daarvoor benodigde veranderingen per groep belanghebbenden doorgevoerd te krijgen, heeft de NHS een uitgebreid stappenplan ontwikkeld. De eerste stap, steun van de verantwoordelijke ministers, is al gezet. Alle vier spraken ze zich uit voor de plannen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 17-07-2013
Bron: Taking Organ Transplantation to 2020 | Nog geen reacties
Het kan altijd erger

'Wat gaan we doen?' De ochtendzon gluurt langs de zijkant van de gordijnen en verlicht de slaapkamer een beetje. Mijn man zucht. 'Tja' begint hij: 'anderhalve meter afstand houden lukt niet in de auto. Dat betekent dat ik moet stoppen met de traumabegeleidingen.' Ik draai mijn hoofd terug en staar naar de vensterbank. 'Dat heeft nogal wat consequenties' zeg ik somber. Hij knikt. 'Ik krijg nu al afmeldingen en verzoeken om begeleidingen tijdelijk te stoppen.' Ik zucht. Snappen doe ik het wel, maar leuk is anders. Als eigen ondernemer ondervinden we meteen gevolgen van de corona-pandemie die net door de WHO is onderkend. 'Bovendien wil ik ook voorzichtig zijn voor jou. Je behoort per slot van rekening tot de risicogroep.'

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier