Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Parlement Wales kiest massaal voor automatisch orgaandonorschap

Door Jeroen van Setten 

Een overgrote meerderheid in de Senned, het Welshe parlement, heeft gisteravond laat ingestemd met de invoering van een opt-out systeem voor orgaandonatie. Iedere inwoner van Wales wordt dus een potentiële orgaandonor, tenzij hij of zij expliciet heeft aangegeven dat niet te willen zijn. De nieuwe wet zal in 2015 worden ingevoerd.

Wales is het eerste land binnen het Verenigd Koninkrijk dat voor een dergelijk systeem kiest. In het land gaan al lang stemmen op om op deze manier het aantal orgaandonoren te vergoten. Van de 60 leden van de Welshe Assemblee stemden er 43 voor het wetsvoorstel. Er waren niet meer dan acht tegenstemmers. Twee leden onthielden zich van stemmen.

De hoop is dat het wetsvoorstel het aantal beschikbare organen verhoogt met zo'n 25%. In dat geval zou het jaarlijks aantal donoren stijgen van ongeveer 65 tot 80 waarmee de totale vraag naar organen in Wales gedekt zou zijn. Volgens de BBC zei de Welshe minister van volksgezondheid Mark Drakeford na de stemming dat het 'een historische dag voor Wales' was. Volgens Drakeford is Wales een vooruitstrevende natie en is dit 'duidelijk  progressief beleid van die vooruitstrevende natie.'

sterren Gepubliceerd: woensdag 03-07-2013 | Nog geen reacties
Oproep: Doneer 1 minuut

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'.

50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Een van de gezichten van de campagne is Bregje uit Zeewolde, zij is erfelijk belast met cystenieren en staat na een geslaagde levertransplantatie nu op de wachtlijst voor een nieuwe nier. Dit heeft grote impact op haar gezin: een dagje shoppen met haar dochter, of kijken bij de hockeywedstrijd van haar zoon lukt niet meer. Ze is inmiddels ook afgekeurd als verpleegkundige in de jeugdzorg. Ze hoopt mensen bewust te maken van wat het is om als jonge vrouw een nieuw orgaan nodig te hebben.

Ook Olaf en Bram uit Sleen spreken zich uit. Olaf is door de erfelijke nierziektes van zoon Bram (11) en dochter Pien (8) inmiddels fulltime mantelzorger. Pien heeft sinds kort een nieuwe nier, terwijl Bram nog op de wachtlijst staat en vier keer per week moet dialyseren.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier