Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Parlement Wales kiest massaal voor automatisch orgaandonorschap

Door Jeroen van Setten 

Een overgrote meerderheid in de Senned, het Welshe parlement, heeft gisteravond laat ingestemd met de invoering van een opt-out systeem voor orgaandonatie. Iedere inwoner van Wales wordt dus een potentiële orgaandonor, tenzij hij of zij expliciet heeft aangegeven dat niet te willen zijn. De nieuwe wet zal in 2015 worden ingevoerd.

Wales is het eerste land binnen het Verenigd Koninkrijk dat voor een dergelijk systeem kiest. In het land gaan al lang stemmen op om op deze manier het aantal orgaandonoren te vergoten. Van de 60 leden van de Welshe Assemblee stemden er 43 voor het wetsvoorstel. Er waren niet meer dan acht tegenstemmers. Twee leden onthielden zich van stemmen.

De hoop is dat het wetsvoorstel het aantal beschikbare organen verhoogt met zo'n 25%. In dat geval zou het jaarlijks aantal donoren stijgen van ongeveer 65 tot 80 waarmee de totale vraag naar organen in Wales gedekt zou zijn. Volgens de BBC zei de Welshe minister van volksgezondheid Mark Drakeford na de stemming dat het 'een historische dag voor Wales' was. Volgens Drakeford is Wales een vooruitstrevende natie en is dit 'duidelijk  progressief beleid van die vooruitstrevende natie.'

sterren Gepubliceerd: woensdag 03-07-2013 | Nog geen reacties
Brieven orgaandonatie worden verzonden

Per vandaag start de grote brievenverzendcampagne voor de nieuwe donorwet. Een kleine zeven miljoen volwassenen zullen in de komende tien maanden ten minste een brief ontvangen met het verzoek hun keuze vast te leggen in het donorregister.

Sinds 1 juli is de nieuwe donorwet van kracht. Destijds minister Van Rijn zag geen reden om de ingangsdatum aan te passen vanwege de covid-19-epidemie. Wat wel aangepast werd, was het verzendschema van de brieven die iedereen die nog niets heeft laten vastleggen, krijgt. In plaats van vanaf 1 juli worden die vanaf vandaag, 1 september, verzonden.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer hadden minister van Medisch Zorg Tamara van Ark deze zomer gevraagd of ze het verzendschema gaat aanpassen als er een tweede coronagolf komt. Van Ark is dat niet van plan, schrijft ze in een brief aan de Kamer: 'De reden hiervoor is ten eerste dat de brieven het gevolg zijn van een verplichting uit de nieuwe donorwet, en dat die wet inmiddels (per 1 juli 2020) van kracht is geworden. Ten tweede is het versturen van deze brieven, zoals uw Kamer eerder bericht, een zeer omvangrijk logistiek proces, waaraan uit oogpunt van zorgvuldigheid maanden van voorbereiding is voorafgegaan. Aanpassing zou grote risico’s betekenen voor juist deze zorgvuldigheid en bovendien aanzienlijke meerkosten met zich meebrengen.'

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier