Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Parlement Wales kiest massaal voor automatisch orgaandonorschap

Door Jeroen van Setten 

Een overgrote meerderheid in de Senned, het Welshe parlement, heeft gisteravond laat ingestemd met de invoering van een opt-out systeem voor orgaandonatie. Iedere inwoner van Wales wordt dus een potentiële orgaandonor, tenzij hij of zij expliciet heeft aangegeven dat niet te willen zijn. De nieuwe wet zal in 2015 worden ingevoerd.

Wales is het eerste land binnen het Verenigd Koninkrijk dat voor een dergelijk systeem kiest. In het land gaan al lang stemmen op om op deze manier het aantal orgaandonoren te vergoten. Van de 60 leden van de Welshe Assemblee stemden er 43 voor het wetsvoorstel. Er waren niet meer dan acht tegenstemmers. Twee leden onthielden zich van stemmen.

De hoop is dat het wetsvoorstel het aantal beschikbare organen verhoogt met zo'n 25%. In dat geval zou het jaarlijks aantal donoren stijgen van ongeveer 65 tot 80 waarmee de totale vraag naar organen in Wales gedekt zou zijn. Volgens de BBC zei de Welshe minister van volksgezondheid Mark Drakeford na de stemming dat het 'een historische dag voor Wales' was. Volgens Drakeford is Wales een vooruitstrevende natie en is dit 'duidelijk  progressief beleid van die vooruitstrevende natie.'

sterren Gepubliceerd: woensdag 03-07-2013 | Nog geen reacties
Het kan altijd erger

'Wat gaan we doen?' De ochtendzon gluurt langs de zijkant van de gordijnen en verlicht de slaapkamer een beetje. Mijn man zucht. 'Tja' begint hij: 'anderhalve meter afstand houden lukt niet in de auto. Dat betekent dat ik moet stoppen met de traumabegeleidingen.' Ik draai mijn hoofd terug en staar naar de vensterbank. 'Dat heeft nogal wat consequenties' zeg ik somber. Hij knikt. 'Ik krijg nu al afmeldingen en verzoeken om begeleidingen tijdelijk te stoppen.' Ik zucht. Snappen doe ik het wel, maar leuk is anders. Als eigen ondernemer ondervinden we meteen gevolgen van de corona-pandemie die net door de WHO is onderkend. 'Bovendien wil ik ook voorzichtig zijn voor jou. Je behoort per slot van rekening tot de risicogroep.'

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier