Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Big Data' gaat aanpak nierziekten drastisch veranderen

Door Vincent van Loenen 

De laatste jaren is het fenomeen Big Data zich aan het manifesteren. Naar het zich laat aanzien is dit een van de grote innovatieve ontwikkelingen van deze periode. De steeds groter wordende computercapaciteit en de ontsluiting van talloze informatiebronnen levert nieuwe mogelijkheden om grote hoeveelheden gegevens, van verschillende bronnen, te onderzoeken en conclusies te trekken.

Traditioneel wordt de omvang van medisch wetenschappelijk onderzoek met patiëntengegevens beperkt tot maar enkele bronnen. Denk aan medicatie, laboratoriumgegevens, interviews, uitkomsten van lichamelijk onderzoek. Ook het aantal betrokken patiënten is meestal beperkt tot een paar honderd tot enkele duizenden. Ook bij bevolkingsonderzoek naar de kenmerken van ziektebeelden is de hoeveelheid gegevens beperkt. Maar met de aanpak via Big Data kunnen gigantische aantallen patiënten, maar ook gezonde personen, met elkaar vergeleken worden op nagenoeg ieder vlak.

Wat verstaan we onder Big Data
Het gaat bij Big Data om drie factoren: de hoeveelheid data, de snelheid waarmee de data binnenkomt en opgevraagd wordt en de diversiteit van de data. Tegenwoordig delen we zowat alles met elkaar, via het internet, Twitter, Youtube, discussiefora, GPS, Open Data, wetenschappelijke publicaties van alle online bronnen; ziekenhuizen en zorgverzekeraars publiceren hun statistieken, van apotheken kun je data over medicijngebruik verzamelen, etc. De hoeveelheid informatie die hier klaarligt, is schier onuitputtelijk.

Wat nu als we al die informatie zouden kunnen gebruiken voor statistisch onderzoek? Plotseling worden dan trends zichtbaar die voordien verborgen bleven. Eigenlijk kunnen we dan het bos gaan zien in plaats van voorheen alleen de losse bomen.

Griepgolven voorspellen
Met Big Data kun je griepgolven voorspellen, vertelt Sander Klous, consultant op het gebied van Big Data bij KPMG op BNR Nieuwsradio. ‘Als je weet waar een griephaard zich bevindt, en als je met locatiegegevens van telefoons weet wie daar is geweest en waar die mensen naartoe zijn gereisd, dan kun je voor een locatie griep voorspellen. En dat kan doordat we meer gegevens bijhouden en doordat de analysemethodes krachtiger zijn geworden.'

Beter onderzoek
Epidemioloog Mireille Broeders, verbonden aan het UMC Sint Radboud ziekenhuis, wil Big Data inzetten voor een beter onderzoek naar borstkanker. Data over DNA, drinkgewoontes, zwangerschappen, overgewicht: als ze die data kan verzamelen, koppelen en analyseren, kan ze risicoprofielen gaan onderscheiden. ‘Hierdoor is het straks mogelijk om groepen vrouwen die minder risico lopen ook minder vaak op te roepen,’ vertelt ze op BNR Nieuwsradio.

Volgens onderzoek van McKinsey & Company zou er in de behandeling en onderzoek van kanker zelfs een revolutie gaan komen door het gebruik van Big Data (The 'big data’ revolution in healthcare, McKinsey & Company)*.

Diabetes
In Duitsland heeft onlangs Sanofi, de producent van Lantus, een soort insuline, een Big Data onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het middel. Dit omdat het in eerste instantie werd geweigerd door verzekeraars. Als uitkomst kon Sanofi aantonen, dat Lantus 17% effectiever was en de noodzaak voor het gebruik van conventionele therapieën aanzienlijk kon vertragen. Nu heeft Sanofi overeenkomsten gesloten met meer dan 150 zorgverzekeraars in Duitsland, waarbij 90% van de bevolking is aangesloten.

Nierziekten
Het United States Renal Data System (USRDS) verzamelt, bewaart en bestudeert een groot aantal gegevens van patiënten met end-stage renal disease (ESRD). USRDS werkt nauw samen met Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS), the United Network for Organ Sharing (UNOS) en ESRD networks, waarbij hun datasets onderling beschikbaar zijn om kennis over en behandeling van ESRD met grote stappen te verbeteren. Het gaat hier om tienduizenden patiënten en een onoverzienbare hoeveelheid aan informatie. 

De nadelen
Er kleven ook potentiele risico’s aan Big Data, zoals het beschermen van de privacy. Als er zoveel van zoveel, weliswaar anonieme, personen onderzocht wordt, zou de zorgverzekeraar misschien bepaalde risicogroepen gaan uitsluiten of alleen aannemen tegen hogere premies. Dergelijke discussies hebben de laatste jaren al plaatsgevonden, denk aan de rokers. Als er verkeerde conclusies worden getrokken, omdat verkeerde gegevens met elkaar worden vergeleken, zullen de nadelige gevolgen daarvan ook grotere gevolgen kunnen hebben.

* Peter Groves Basel, Kayyali David, Knott Steve Van Kuiken, The 'big data' revolution in healthcare January 2013, McKinsey & Company

sterren Gepubliceerd: dinsdag 18-06-2013 | Nog geen reacties
Nieuwe apps helpen bij corona-management

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen. Uiteindelijk kunnen de verzamelde data mogelijk ook bijdragen aan meer kennis over het ziekteverloop.

Speciaal voor ouderen en mensen met een chronische ziekte is de app Coronaz te downloaden bij Google of Apple. Vandaag is de voorinschrijving gestart op de website met de naam van de app: coronaz.nl. De ontwikkelaar laat mondjesmaat nieuwe gebruikers toe, maar mensen uit de doelgroep komen als eerste aan de beurt.

Met de gratis app, die iedere dag een vragenlijst voorlegt, kan iedere gebruiker zelf zien of de ingevoerde symptomen reden voor actie geven. De basis van de Coronaz app vormen de vier kleurzones: van groen (niets aan de hand), via geel (wees waakzaam), tot oranje (bel uw huisarts) en rood (neem onmiddellijk contact op met een zorgverlener). De app houdt rekening met de actuele adviezen van het RIVM, maar vraagt ook naar andere symptomen die regelmatig bij Corona patiënten voorkomen.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Nieuwe donorwet: berichten van het Bootcongres »

Nog vier maanden, dan gaat de nieuwe donorwet in. Dat is niet alleen voor de 'gewone Nederlander' een verandering. Voor zorgverleners verandert er net zo goed van alles. En voor sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, is het nog een extra uitdaging om de beslissing te kunnen nemen die de nieuwe wet van ze vraagt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier