Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

De spreekwoordelijke berg

Weblog van Cor de Leeuw, dialyseverpleegkundige 

'Ergens als een berg tegenop zien' is een spreekwoord dat ik zowel figuurlijk als letterlijk ben tegengekomen afgelopen week. Ik ben zo’n racefietser die graag een uitdaging wil aangaan, anders dan op het vlakke land stoempen tegen de wind in. Ik verken mijn fysieke en mentale grenzen door een berg te beklimmen.

Vijf jaar geleden heb ik de Alpe d’Huez beklommen na een goede voorbereiding in Frankrijk. Dit jaar was de Mont Ventoux aan de beurt. Die kale berg midden in de Provence 1912 meter hoog. Een heroïsche berg waar profwielrenner Simpson in 1967 dood van zijn fiets viel, een km voor de finish, door uitputting. Een berg waar het boven zo een 25 graden Celsius kouder is dan aan de voet van de berg. Een berg die velen tot de verbeelding spreekt en al helemaal als je er letterlijk tegenaan kijkt.

Ik dacht dat doe ik wel even, want het gemiddelde stijgingspercentage is 7,5 procent vanuit Bedoin. Ja beste mensen, daar ging ik dus de mist in. Het begin vanuit Bedoin gaat glooiend omhoog om in de bossen een stijgingspercentage van 9 à 10 procent aan te nemen en de laatste 6 kilometers op het kale stuk een stijgingspercentage van ongeveer 8 procent. Ik ben in die bossen vele keren als het ware kapot gegaan, af moeten stappen om op adem te komen, waarna het besef dat als je weer opstapt je door de spierpijn in de benen moet trappen om weer in het ritme te komen.

Ja toen zag ik er figuurlijk als een berg tegenop. Maar doel gesteld en mentaal nog redelijk in orde, ga je door. Hijgend, zwetend en zwoegend de berg op met in mijn achterhoofd dat eens het bos ophoudt en het zicht op de top in beeld komt. Afzien, afzien en afzien en dat in mijn vakantie en iets wat ik uit eigen vrije wil ben aangegaan. Wat heeft mij ooit bezield om deze uitdaging aan te gaan? In die zin schuilt het perspectief juist, 'de uitdaging'. Willen we allemaal niet uitgedaagd worden op de een of andere wijze? De beelden van de Tour de France op mijn netvlies geven mij een kick, 'ja, ik fiets hier nu ook echt!!' Het magistrale uitzicht over de Provence, het maanlandschap aldaar op die berg dat je nergens anders ziet. Ja, ik doe het en ik kan het…

Het witte gebouw op de top wordt langzaam groter en al slingerend  fiets ik naar de finish. Ook langs het memorial monument van Simpson, waar ik even afstap om even stil te staan en mijn overpeinzingen te hebben aan die wielrenner en het ongezonde profwielrennen. Wat een wind daarboven zeg, (kan zelfs wel 200 km/uur waaien) maar die laatste kilometers gingen als een speer. Machtig om er te mogen zijn. Daarna de afdaling in de kou. Eerst voorzichtig want ik rilde van de kou en mijn stuur trilde mee. Eenmaal in het bos gingen de remmen letterlijk los en met een gang van soms wel 65 km/uur daalde ik af. Risico’s goed inschattend in de bochten bereikte ik na 25 minuten het einde van de 22 kilometer lange afdaling naar Bedoin. Waaaauuuuuwwwww.

Een dialysepatiënt kan ook als een berg tegen een dialysebehandeling opzien is mijn ervaring. Een goede voorbereiding qua informatie en begeleiding kan dat 'berggevoel' enigszins weg nemen. Eenmaal begonnen gaat men door. De figuurlijke top van de berg bereiken zij als de dialysebehandeling, hun chronisch ziek zijn, wordt geaccepteerd in hun leven. Als de dialysepatiënt zonder tegenzin naar de dialyse kan gaan, als de patiënt weer op vakantie durft te gaan enz. Ooit zei een dialysepatiënt tegen mij: 'dialyseren is te vergelijken met het beoefenen van topsport' en dat heb ik altijd wel een goede vergelijking gevonden. Structuur, beperkingen, grenzen verkennen horen daar zeker bij.

Op naar een volgende berg?

sterren Gepubliceerd: vrijdag 14-06-2013 | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier