Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Baxter wordt wereldleider op dialysemarkt

Door Vincent van Loenen 

Eind vorig jaar werd de op handen zijnde overname door Baxter van de dialyseactiviteiten van het Zweedse Gambro bekend. De overname kost Baxter zo’n 4 miljard dollar en maakt de firma in een klap de grootste leverancier van dialysetechnologie ter wereld. Baxter blijkt nog wel een paar miljard dollar bij elkaar te moeten zoeken om de aankoop te bekostigen.

De Amerikaanse firma heeft leningen aangevraagd die een looptijd van drie tot dertig jaar hebben. Een groot deel daarvan is nodig voor de overname, de rest zal worden gebruikt voor het verhogen van de algemene middelen. Baxter verwacht heel snel alle financiële en wettelijke formaliteiten afgerond te hebben, waardoor de overname een feit is. 

Deze overname gaat de dialysemarkt behoorlijk veranderen, omdat op dit moment Fresenius (Bad Homburg, Duitsland) nog de eerste positie in handen heeft en Gambro een goede tweede plaats inneemt. In 2010 heeft NierNieuws ook al de overname gemeld van alle aciviteiten van Gambro op het gebied van peritoneale dialyse (PD) door Fresenius. Er vinden dus grote onderlinge verschuivingen plaats op de markt van dialysetechnologie.

Baxter heeft zijn grootste markt in de VS, maar met de overname van Gambro verwacht men in andere gebieden zoals Azië en Zuid-Amerika ook een aanzienlijk marktaandeel te verwerven. Ook zal hierdoor naar verwachting het aantal producten en diensten in de hemodialyse flink worden uitgebreid.

Baxter heeft ook in Nederland een belangrijke positie in de markt, als die nu nog sterker wordt met deze overname, rijst de vraag of er nog wel genoeg concurrentie in dit marktsegment overblijft.

sterren Gepubliceerd: donderdag 06-06-2013
Bron: QMed | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Vincent, Best
  10-06-2013 18:45

  Beste Ben & Marcel,
  Dank voor jullie reacties. Het valt te bezien hoe dit uitpakt. Maar als ik naar andere overnames van producenten van medische technologie kijk, over de laatste 10-15 jaar, dan is de spoeling erg dun geworden en is innovatie minder aan de orde. Wel de marketing uitingen, maar of dat de patient helpt?

 • Ben Geurdes, Oisterwijk
  10-06-2013 16:46

  Samen met B.Braun Avitum zijn er 3 grote aanbieders; 2 Europese en 1 Amerikaanse.
  Toch nog marktwerking genoeg en voldoende grootschaligheid per onderneming voor ontwikkelkosten van verbeteringen.

 • Marcel Klaver, Hensbroek
  07-06-2013 23:24

  Beste Vincent,
  Ik ben het helemaal eens met je laatste kritische overdenking in je artikel.
  Heeft de overname van Gambro HD door Baxter wel een gunstig effect op de markt nu er minder spelers op de markt komen? Een amerikaans bedrijf met het amerikaanse marktdenken is mijn inziens niet zo een positieve bijdrage aan de europese dialysemarkt.
  Eerst gaan Gambro en Hospal samen en nu gaan dus beide op in Baxter. Waar gaat dit naar toe?
  Eenmaal de grootste is eenmaal de sterkste. Jammer dat de Europese mededingingsautoriteit de overname goedkeurt.
  M. KLaver
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Jacqueline Knoll wint Maria ter Welle prijs »

Verpleegkundig specialist Jacqueline Knoll van het Radboudumc heeft vrijdag de Maria ter Welle Prijs 2020 gewonnen. Zij ontvangt de prijs voor haar jarenlange en intensieve inzet in de nierzorg voor kinderen en adolescenten. De prijs is een initiatief van de Nierstichting en de Willem Kolff Stichting met als doel verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en diëtisten werkzaam in de nierzorg te waarderen.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier