Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Herregistreren als verpleegkundige

Weblog van Cor de Leeuw, dialyseverpleegkundige 

Sinds 1 januari 2009 is herregistratie in het BIG-register verplicht. Herregistratie is van belang als ik wil blijven werken in mijn beroep van inschrijving. Ik sta in het BIG-register ingeschreven met een diploma, dan ligt de herregistratiedatum 5 jaar na de datum van mijn diploma. Anders is de datum 5 jaar na mijn vakbekwaamheidsverklaring of de erkenning van beroepskwalificatie (bron CIBG Ministerie van VWS).

Mijn collega’s en ik kregen vorige week een brief binnen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vanwege de procedure voor herregistratie volgens de BIG-wet. Ik zal u eerst even kort uitleggen wat het BIG-register inhoudt. De BIG heeft niets te maken met varkentjes maar alles met de gezondheidszorg. Het is de afkorting van Beroepen Individuele Gezondheidszorg.

De website van de Inspectie van de Gezondheidszorg zegt het volgende over de wet BIG: De Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) moet de kwaliteit bevorderen van de zorg die beroepsbeoefenaren leveren. De wet is ook bedoeld om patiënten of cliënten te beschermen tegen ondeskundig of onzorgvuldig handelen van individuele zorgverleners.

Apothekers, artsen, fysiotherapeuten, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, tandartsen, verloskundigen en verpleegkundigen zijn verplicht zich te registeren in het BIG-register. Alleen zorgverleners die in het register staan mogen een beschermde titel voeren zoals die in de wet staat genoemd. De inspectie houdt toezicht op de opleidingsverplichting die medische beroepsbeoefenaren hebben om hun vakkennis op peil te houden.

Daarnaast controleert de inspectie de naleving van artikel 40 uit de Wet BIG. Daarin staat onder andere dat een individuele medische beroepsbeoefenaar verantwoorde zorg moet leveren en aan kwaliteitsbewaking moet doen. De wet houdt tevens in dat iedereen die onder de wet BIG valt te maken kan krijgen met het tuchtrecht. De wet is van december 1993 en vervangt een heel oude wet van Thorbecke van 1865, namelijk de wet op de uitoefening van de geneeskunst.

Tja en daar ligt dan die brief, die heel belangrijke brief!!! Zal ik hem wegleggen of ik ga hem lezen. Wat komt er nu weer allemaal op mijn pad en wat behelst het allemaal. Gelukkig heb ik de brief bestudeerd en ik heb mij gelijk laten herregistreren via de website hiervoor en ik kon gelijk met Ideal betalen. 85 euro waren de kosten maar gelukkig krijg ik die van mijn werkgever vergoed. Ik ben her-geregisteerd op basis van mijn werkervaring in mijn vakgebied als verpleegkundige. Er gelden twee criteria voor, namelijk de werkervaringseis van meer dan 2080 uur in 5 jaar en de scholingseis als je minder uren hebt gemaakt of in die 5 jaar niet gewerkt hebt als verpleegkundige. Er volgt dan een speciaal scholingstraject.

Als dialyseverpleegkundige ben ik nog niet klaar met mijn vakgebied want mijn vakvereniging, de V&VN afd. dialyse, beheert een kwaliteitsregister waarvoor we accreditatiepunten moeten halen. Daar zijn normen voor gesteld waar ik nu niet verder op in wil gaan. Belangrijk is wel dat U weet dat iedere dialyseverpleegkundige specifieke scholing moet volgen in de vorm van klinische lessen, vakbijeenkomsten, patiëntenbesprekingen en bijscholing. Dit alles moet je kunnen bewijzen in je eigen digitale portfolio. Tja, dit hoort tegenwoordig allemaal bij ons vakgebied om deskundig te blijven en de patiënt een goede zorg te verlenen.

Ik heb dus een titel 'Verpleegkundige', maar ik voel mee met Willem Alexander dus U mag mij gewoon aanspreken met Cor.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 31-05-2013 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier