Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Belgische nierpatiŽnten georganiseerd op vakantie naar Benidorm

Door Jeroen van Setten 

Nefroloog Pascale
Bernaert reist mee
naar Benidorm

Vijfentwintig Belgische nierpatiënten en ongeveer evenveel familieleden vertrokken vannacht op vakantie naar Benidorm. Voor hun medische begeleiding kunnen ze rekenen op hun vertrouwde nefroloog en vier gespecialiseerde verpleegkundigen. Op woensdag 29 mei wacht een welkomstcomité hen ’s middags weer op in het AZ Maria Middelares ziekenhuis.

Nierpatiëntenvereniging Scharnier, maar ook de artsen en verpleegkundigen van de dialyseafdelingen van het AZ Maria Middelares Gent en Sint-Vincentius Deinze vinden het erg belangrijk dat nierpatiënten en hun familie een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Ook reizen hoort daarbij. Maar veel nierpatiënten verlaten niet graag hun vetrouwde omgeving en zijn vaak bang om te maken te krijgen met onbekende artsen en verpleegkundigen in een andere taal.

Nierstichtingreizen zoals die in Nederland al lange tijd bestaan zijn er niet in België, maar sinds 2003 organiseert de patiëntenvereniging van de dialyse-afdeling van het AZ Maria Middelares tweejaarlijkse reizen. Ditmaal is de bestemming het Spaanse Benidorm. Voor sponsoring van deze reis organiseert vzw Scharnier een kippenfestijn in de Brielpoort te Deinze met ruim 850 deelnemers. En zo vertrokken vannacht niet minder dan 15 dialysepatiënten en 10 getransplanteerden samen met hun familie richting Benidorm. Ze zullen er genieten van een ontspannende 'vakantie op maat'.

Nefroloog en tevens voorzitter van de nierpatiëntenvereniging Pascale Bernaert en verpleegkundige Viviane De Preester namen eerder dit jaar al een kijkje op de vakantiebestemming. Ze schakelden een reisbureau met ervaring in reizen met nierpatienten in. 'Voor de kunstnierbehandelingen kunnen we in Benidorm terecht in het nabijgelegen, moderne dialysecentrum van Imed Levante. We nemen zelf geneesmiddelen, verbanden en ander specifiek verzorgingsmateriaal mee. De patiënten worden net zoals in België drie keer per week gedurende ongeveer vier uur gedialyseerd. In de resterende vrije tijd kan iedereen deelnemen aan allerlei georganiseerde uitstappen en activiteiten', aldus Bernaert.

De thuisbasis heeft dagelijks contact met de vakantiegangers. Ze worden in het ziekenhuis op campus Maria Middelares (Kortrijksesteenweg 1026 in Gent) verwacht op woensdagmiddag rond 14 u. 

sterren Gepubliceerd: dinsdag 21-05-2013 | Nog geen reacties
Dialyse buiten Europa per 2017 mogelijk onverzekerbaar

Het kabinet wil zorgkosten buiten Europa niet meer laten vergoeden via het basispakket. Dat geldt ook voor dialyse. De maatregel, die moet ingaan per 2017, is verwerkt in een wetsvoorstel dat naar de Raad van State is gestuurd voor advies. Het schrappen van de zogenaamde werelddekking levert een geraamde besparing op van 60 miljoen euro per jaar.

Het wetsvoorstel wordt pas openbaar als het naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Het Ministerie van VWS meldt desgevraagd al dat het voorstel niet voorziet in uitzonderingen voor mensen die buiten Europa op dialyse zijn aangewezen, bijvoorbeeld tijdens familiebezoek.

Dat is een hard gelag voor nierpatiënten van onder meer Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse afkomst. De maatregel is wél op hen van toepassing, hoewel het schrappen van werelddekking voor dialyse geen cent oplevert. Integendeel, het kost alleen maar geld. Verblijft een patiënt immers in het buitenland, dan dialyseert hij tegen het daar geldende tarief, en dat is vrijwel altijd lager dan de hoge prijs die in Nederland geldt voor dialysebehandelingen.

Lees meer »

Naar Turkije en de nefroloog spreekt je aan in het Nederlands »

Het is een heel geregel en gedoe, maar veel (hemo)dialysepatiënten hebben het ervoor over. Ze willen net als heel veel anderen op vakantie. En dan vaak het liefst naar een zonnig oord. Als ze kiezen voor een vakantie in de Turkse badplaats Antalya, kunnen ze voor hun dialyse terecht in een centrum met een bijzondere attractie: een Nederlands sprekende, in Groningen en Amsterdam opgeleide, Turkse nefroloog.

Lees meer »

NVN Vakantiebeurs 2.0 »

Op 25 januari 2014 organiseert de NVN weer een Vakantiebeurs voor dialysepatiënten, getransplanteerden, en iedereen die samen met een nierpatiënt op vakantie gaat. Een dag vol inspirerende ideeën en ervaringen van dialyserende vakantiegangers, workshops, informatie, en een prijsvraag waarbij vakantietrips te winnen zijn. Een geweldige dag om alvast een beetje in de stemming te komen voor het vakantieseizoen 2014! Voor leden is deze dag gratis.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier